• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

Razstava NINE LALOŠ »Črno-bela magija«

NINA LALOŠ »Črno-bela magija«

Otvoritev razstave bo v četrtek, 14.06.2018, ob 19.30SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto.

Pride obdobje, ko barve umrejo. Čustva zamrejo, skrčijo se na minimum in ostane le še črno-beli svet. Le-ta je kraljestvo vzorcev, vtkanih v življenje dreves in njihove zgodbe. Milina in spokojnost ali občutek ujetosti in želja po odrešitvi.

Belo ali črno. Dobro ali slabo. Vzemi ali pusti. Boj ali beg.

Odločitev je vedno tvoja!

Vabljeni!

Program SOT 24,5 podpirajo FIHO ter posameznice in posamezniki, ki s svojim prostovoljnim delom pripomorejo k širitvi idej  YHD.

2018 od YHD (0 komentarjev)

Razstava ALENKE SPACAL: "Kako ti je ime?"

Odprtje razstave ilustracij  ALENKA SPACAL »Kako ti je ime?«

Otvoritev v četrtek, 17.05.2018, ob 19.30, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto

VABLJENE in VABLJENI!

Alenka Spacal ilustrira v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela in tempere. V času, ko se tudi ilustratorsko področje vse bolj digitalizira, avtorica zagovarja način ročnega slikanja ilustracij. Ob natančnem slikanju s tankimi čopiči razvija svoj prepoznavni mozaični slog ilustriranja. Njene knjižne likovne podobe se otrokom razkrivajo na več načinov. Ilustracije, natisnjene v slikanicah, so otrokom najbolj dostopne, saj si jih lahko sami ogledujejo med poslušanjem ali branjem pravljic. V galerijah so njene ilustracije razstavljane na samostojnih in skupinskih razstavah. Poleg tega namenja kot pravljičarka originalnim ilustracijam posebno pozornost tudi med pripovedovanji pravljic.

Kako ti je ime? je avtorska slikanica o malem polžu, ki še nima imena, ker je pravkar prilezel na svet. Svoje ime si izbira med pogovori z živalmi, ki jih srečuje na svoji poti in spoznava skupaj z njihovimi poimenovanji. »Nekateri imamo imena po plodovih ali barvah, drugi po svetnikih, starih mamah ali slavnih umetnicah,« pravi hrošč Lešnikar. Kakšno ime naj si izbere mali polž, če ne ve, katerega spola je? Ne počuti se ne kot polžje dekle in ne kot polžji fant. Malo polžje bitjece si želi ime, ki bi ga lahko imelo kot dekliški polž ali kot fantovska polževka. Ob motivu poimenovanja se izkaže kot izjemno pomembna prav tema spolov. Ime se največkrat podeljuje šele na osnovi jasno določljivega spola.

O avtorici

Alenka Spacal (1975) je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na teoretičnem področju je raziskovala feministično vizualno umetnost. V okviru mladinske književnosti se ukvarja predvsem z ustvarjanjem avtorskih slikanic. Svoje pravljice pripoveduje otrokom ob ilustracijah. Razstavlja na razstavah ilustracij doma in v tujini.

Več o avtorici in slikanici »Kako ti je ime?« najdete na spletni strani: www.bajalka.si.

2018 od YHD (0 komentarjev)

Razstava: Dani Kavaš "V RAZKRISTJANJENJE"

Otvoritev  RAZSTAVE Danija Kavaša »V RAZKRISTJANJENJE« bo v sredo, 21.02.2018, ob 20.00, v klubu SOT 24,5 Masarykova 24, Metelkova mesto

Vabljeni!

Razstava: LAURA LIČER »Karavana gre dalje«

Otvoritev razstave Laure Ličer "Karavana gre dalje" bo v četrtek, 11. januarja 2018, ob 19.00 uri v prostorih SOT 24,5, Masaryikova 24, Metelkova mesto.

Tokrat bodo na ogled novejše slike Bitij, nastale v preteklem letu. Vabljeni na ogled, klepet in kozarček rujnega.

VABLJENI!

Veselo in z optimizmom namaščeno 2018

2017 od YHD (0 komentarjev)