• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

»Razstava novih likovnih del« - DANI BEDRAČ

Otvoritev razstave bo v četrtek, 06.06.2019, ob 20.00,

SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto

Vabljeni!

Program SOT 24,5 podpirajo FIHO ter posameznice in posamezniki, ki s svojim prostovoljnim delom pripomorejo k širitvi idej  YHD.

Otvoritev razstave: »poMoč z umetnostjo«

Vabimo vas na otvoriteve razstave »poMoč z umetnostjo« v sredo, 8. maja 2019, ob 18.00 uri, v SOT 24,5 Masarykova 24, Metelkova mesto.

Otvoritev razstave: JON ŽAGAR »Night vision/s«

Vabimo vas na otvoritev razstave: JON ŽAGAR »Night vision/s«, ki bo v sredo, 10.04.2019, ob 20.00, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto.

Otvoritev razstave MOJCE SENEGAČNIK »DRUGI samoGOVORI«

Vabimo vas na otvoritev razstave MOJCE SENEGAČNIK »DRUGI samoGOVORI« v sredo, 27.02.2019, ob 19.00, SOT 24,5 Masarykova 24, Metelkova mesto

Vsak dan se mi dogajajo razne stvari, a nikoli nič tako usodnega, da bi bilo o tem vredno napisati knjigo ali posneti film. Še dnevnika že dolgo ne pišem več. Včasih si ga narišem, občutje tistega dne z osnovnimi likovnimi prvinami in besedo, ki ga določa, prevedem v nekakšen velikanski list iz beležnice.

Začenjam pri osnovah. Na beli praznini platna si zabeležim pomembne vtise, preprosto in surovo.

Iz kaosa v kozmos in obratno.

Razstavljene so risbe in slike v mešani tehniki - oglje, grafit, akril in vezene intervencije s sukancem na platnu.

Odprtje slikarske razstave: JOC PEČEČNIK »Akcija 2000 - 2018«

Otvoritev razstave bo v četrtek, 24.01.2019, ob 19.00, v klubu SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto - Ljubljana.

Joc Pečečnik ustvarja v Mežici na Koroškem, pod samo Peco. V marsičem si je podoben s kraljem Matjažem in sedaj bo drobec svojega dela pokazal tudi Ljubljančanom. Zanimive abstrakcije na snežnih belinah bodo ob glasbeni spremljavi popestrile januarski večer.