• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

ZAPOSLIMO OSEBNE ASISTENTKE in OSEBNE ASISTENTE

Opis delovnega mesta:

Na celotnem območju Slovenije iščemo večje število oseb za zaposlitev na delovnem mestu osebne asistentke/asistenta hendikepirani osebi. Delo obsega pomoč posamezniku pri vsakodnevnih opravilih;  osebno nego, gospodinjska opravila, spremstvo in drugo fizično pomoč. Delo poteka po navodilih uporabnika. Predviden pričetek dela je januar 2019.

Pričakujemo:

Osebni asistent je lahko vsakdo - od kandidatov ne zahtevamo posebne izobrazbe. Od osebnega asistenta se pričakuje predvsem odgovornost, točnost, korektnost in zanesljivost.

Pomembno je, da nimajo predsodkov do tovrstnega dela.

Nudimo:

Zaposlitev za nedoločen čas. Mesečno plačilo v višini 1.043,68 EUR bruto in vse dodatke za morebitne posebne pogoje dela, ki pripadajo po zakonu (npr. za nočno delo, nadurno delo, delo ob nedeljah in praznikih ter dela prostih dnevih). Možnost dodatnega plačila na delovno uspešnost in udeležbo na izobraževanjih ali usposabljanjih glede na njihove potrebe.

Delo je raznoliko, dinamično in polno izzivov!
Vse zainteresirane kandidate/kandidatke vabimo, da čimprej pošljejo svojo prošnjo!

Kontakt:
Telefon: 01 521 22 77, 051 435 296, 070 699 129
E-mail: vita@yhd-drustvo.si

Zadnje novice

Odprtje razstave: IRENA KAZAZIĆ »We Recycle Your Dreams II«

Otvoritev v četrtek, 29.11.2018, ob 19.30SOT 24,5 Masarykova 24, Metelkova mesto

Program SOT 24,5 podpirajo FIHO ter posameznice in posamezniki, ki s svojim prostovoljnim delom pripomorejo k širitvi idej  YHD.

Odprtje razstave META JARC »Ljuba drevesa«

Otvoritev v četrtek, 18.10.2018, ob 19.30SOT 24,5 - Masarykova 24, Metelkova mesto

Slike se porodijo v duši in  potem mi volja ne da miru, dokler se slika ne pokaže na platnu ali papirju. Najrajši rišem v oljni tehniki, a je problem, ker se te barve dolgo časa sušijo in lahko navdih v tem času popusti.

Ko sem zaćela risati drevesa je bilo vprašanje kako jih narisati, saj
drevesa, brez globjih kvalitet, brez duše, si danes ne znam več predstavljati. Bolj kot sem premišljevala, slabše je bilo. Nič…. treba je v gozd med drevesa. ”Njih vprašaj?” mi je dejal tihi glas.
Hodim po gozdu, ter gledam drevesa, naredim stik z drevesom, tako, da se mu približam do krošnje in prosim za vstop v njegovo energijsko polje. Samo na ta način se drevo razkrije za svojo fasado in lahko vidim njegovo pravo naravo. Prosim hrast, naj mi pomaga in mi pokaže, kako ga narisati. Nekaj časa nič, samo toplina in veter, nato pa zagledam pred seboj oči, tako tople in domače….. seveda pomislim, z očmi lahko pokažem, da ima drevo dušo in z obrazom, da ima vsako drevo svoj karakter.
Odločim se za akrilno tehniko in trši papir formata A3, ki bo  ravno pravi za te slike.

Tako se bukev kaže kot mati gozda, rdeči bor mogočen in strog a  hkrati moder stric, nagnoj nagajiv otrok, breza speča lepotica, smreka temna ženska …… Včasih se obraz ni hotel pokazati lep čas ali pa se je pokazal šele takrat, ko sem šla do drevesa in ga prosila za pomoč. Slike so nastajale po sklopih. Veliko so me naućila drevesa. Vsaka od njih ima svojo zdravilno energijo. Pri brezi, ki ima zdravilno energijo angelov sem imela veliko premišljevanja… kako imeti sebe rad. Bukev mi je pokazala, kako biti zavetje drugim, medtem ko se je pri smreki pokazala notranja svetloba, ki sije v temi. Vsako se je kazalo na svoj način in lahko sem mu samo sledila z barvami in čopičem.

Ob tej priliki, bi rada delila z vami misel starodavnih… Vse kar imamo, hrano, obleko, vse smo dobili od matere Zemlje in najmanj kar ji lahko damo nazaj je, da ji za vse kar smo in imamo, pokažemo hvaležnost, ljubezen in spoštovanje. In drevesa si to zaslužijo s čisto vestjo.

Razstava NINE LALOŠ »Črno-bela magija«

NINA LALOŠ »Črno-bela magija«

Otvoritev razstave bo v četrtek, 14.06.2018, ob 19.30SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto.

Pride obdobje, ko barve umrejo. Čustva zamrejo, skrčijo se na minimum in ostane le še črno-beli svet. Le-ta je kraljestvo vzorcev, vtkanih v življenje dreves in njihove zgodbe. Milina in spokojnost ali občutek ujetosti in želja po odrešitvi.

Belo ali črno. Dobro ali slabo. Vzemi ali pusti. Boj ali beg.

Odločitev je vedno tvoja!

Vabljeni!

2018 od YHD (0 komentarjev)

Razstava ALENKE SPACAL: "Kako ti je ime?"

Odprtje razstave ilustracij  ALENKA SPACAL »Kako ti je ime?«

Otvoritev v četrtek, 17.05.2018, ob 19.30, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto

VABLJENE in VABLJENI!

Alenka Spacal ilustrira v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela in tempere. V času, ko se tudi ilustratorsko področje vse bolj digitalizira, avtorica zagovarja način ročnega slikanja ilustracij. Ob natančnem slikanju s tankimi čopiči razvija svoj prepoznavni mozaični slog ilustriranja. Njene knjižne likovne podobe se otrokom razkrivajo na več načinov. Ilustracije, natisnjene v slikanicah, so otrokom najbolj dostopne, saj si jih lahko sami ogledujejo med poslušanjem ali branjem pravljic. V galerijah so njene ilustracije razstavljane na samostojnih in skupinskih razstavah. Poleg tega namenja kot pravljičarka originalnim ilustracijam posebno pozornost tudi med pripovedovanji pravljic.

Kako ti je ime? je avtorska slikanica o malem polžu, ki še nima imena, ker je pravkar prilezel na svet. Svoje ime si izbira med pogovori z živalmi, ki jih srečuje na svoji poti in spoznava skupaj z njihovimi poimenovanji. »Nekateri imamo imena po plodovih ali barvah, drugi po svetnikih, starih mamah ali slavnih umetnicah,« pravi hrošč Lešnikar. Kakšno ime naj si izbere mali polž, če ne ve, katerega spola je? Ne počuti se ne kot polžje dekle in ne kot polžji fant. Malo polžje bitjece si želi ime, ki bi ga lahko imelo kot dekliški polž ali kot fantovska polževka. Ob motivu poimenovanja se izkaže kot izjemno pomembna prav tema spolov. Ime se največkrat podeljuje šele na osnovi jasno določljivega spola.

O avtorici

Alenka Spacal (1975) je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na teoretičnem področju je raziskovala feministično vizualno umetnost. V okviru mladinske književnosti se ukvarja predvsem z ustvarjanjem avtorskih slikanic. Svoje pravljice pripoveduje otrokom ob ilustracijah. Razstavlja na razstavah ilustracij doma in v tujini.

Več o avtorici in slikanici »Kako ti je ime?« najdete na spletni strani: www.bajalka.si.

2018 od YHD (0 komentarjev)

Razstava: Dani Kavaš "V RAZKRISTJANJENJE"

Otvoritev  RAZSTAVE Danija Kavaša »V RAZKRISTJANJENJE« bo v sredo, 21.02.2018, ob 20.00, v klubu SOT 24,5 Masarykova 24, Metelkova mesto

Vabljeni!