• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

Vabilo na odprtje razstave DESIGN (DIS)ABILITY

Beri naprej ...

2015 od YHD (0 komentarjev)

Minister Mramor - ugrabitev z razlogom

Beri naprej ...

2015 od YHD

Predsednik RS - zgolj protokol?

Intervju predsednika Republike ob mednarodnem dnevu hendikepiranih, 3. december 2015

Beseda invalid je latinskega izvora in izhaja iz besede »invalidus«, kar pomeni biti nezmožen, neveljaven, nesposoben … Raba besede invalid za človeka, ki ima gibalne, senzorne ali intelektualne ovire, se je zelo skladala s koncepti v preteklosti, ko so ljudi s takšno »nalepko« zaprli v posebne zavode, kjer so se učili in usposabljali za kakšna dela in to daleč od oči drugih v nekem okolju, ki je nudilo navidezno varnost.

Beri naprej ...

2015 od YHD

Izjava za javnost PS SMC ob mednarodnem dnevu invalidov

V poslanski skupini SMC se zavzemamo, da je odgovornost tako družbe kot države, da invalidom omogoča pogoje za neodvisno življenje, saj jim s tem bistveno lahko pomaga pri integraciji v vsakodnevno delovanje. Osebno asistenco razumemo kot enega od temeljnih ukrepov za dosego teh ciljev. Ob bok mednarodnemu dnevu invalidov smo se zato v PS SMC zavezali, da bomo prav sodelovanju pri zakonski ureditvi osebne asistence namenili eno od pomembnih prednostnih področij našega delovanja na področju socialnih in delovnih politik v letu 2016.

Beri naprej ...

2015 od YHD

Oddaja Studio ob 17-ih o osebni asistenci

Beri naprej ...

2015 od YHD