• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

Poslanec Bojan Krajnc kot osebni asistent

Bojan Krajnc, poslanec SMC je bil drugi po vrsti, ki se je preizkusil v vlogi osebnega asistenta. Nekaj ur je preživel pri Nini Šoštarič, ki je stara 27 let in obiskuje Višjo prometno šolo v Mariboru, smer ekonomist. Nina je tudi prostovoljka v Domu Danice Vogrinec, v enoti Tabor kamor hodi dvakrat tedensko. Sama pravi, da jo delo prostovoljke zelo veseli, ker jo izpopolnjuje. Aktivna pa je tudi na Zvezi za cerebralno paralizo Sonček.

2015 od YHD

2. evropski dan neodvisnega življenja, 5. maj 2015

V torek 5. maja 2015 vas vabimo, da skupaj z nami obeležite 2. evropski dan neodvisnega življenja.

Dobimo se na Prešernovem trgu med 11. in 19. uro, kjer bomo z raznovrstnimi dogodki promovirali neodvisno življenje in povečevali zavest javnosti o njegovi pomembnosti. Na ta dan se bodo odvijali različni dogodki v Sloveniji in v različnih državah Evrope.

Poslanka Simona Kustec v vlogi osebne asistentke

Simona Kustec Lipicer se je v vlogi osebne asistentke pri Eleni Pečarič odlično odrezala, saj je poklazala občutek za dotik in pravilne prijeme ter delala po navodilih uporabnice. Tri intenzivne in prijetne ure za okušanje pomena osebne asistence za neodvisno življenje.

2015 od YHD

Zakaj trpljenje?

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa vabi na predavanje Mareta Muhiča: Zakaj trpljenje? (govorili bomo o vztrajnosti, notranji moči, porazih in zmagah, smislu, napredku...) v sredo, 22.04.2015, ob 20.00, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto, Vabljeni!

Razstava ilustracij: NINA BELINGAR »Strawberry Goose«

Otvoritev bo v četrtek, 09.04.2015, ob 20.00, SOT 24,5 Masarykova 24, Metelkova mesto

Nina Belingar, diplomirana japonologinja in geografinja, ilustrira v stilu japonskih stripov in risank (manga in anime) že od začetka srednje šole. Njen stil odlikujejo svetle in živahne barve, pisani liki ter eleganca ki se vzpostavlja skozi prefinjeno linijo.