• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

YHD vam želi srečo prihodnje dni

Studio ob 17-h: Osebna asistenca

Ob jutrišnjem mednarodnem dnevu invalidov, se bomo v studiu ob 17-ih pogovarjali o osebni asistenci, ki je nepogrešljiva za neodvisno in samostojno življenje najtežjih invalidov v skupnosti. Pri nas osebna asistenca ni zakonsko urejena, izvaja in financira se projektno. Vse do danes so bili poskusi, da se to področje tudi zakonsko uredi. Prejšnji teden pa je bil v Državni zbor vložen nov predlog zakona o osebni asistenci. Kaj prinaša, kdo bodo upravičenci in kako bo s financiranjem? V oddaji pa se bomo z gosti pogovarjali tudi o deinstitucionalizaciji in zaposlovanju invalidov. Oddajo je pripravila Petra Medved.

2016 od YHD

Literarni večer: Vid Sagadin: »Špilunga«

Ob 3. decembru Mednarodnem dnevu hendikepiranih vas vabimo na literarni večer

VID SAGADIN

»Špilunga«

v četrtek, 01.12.2016, ob 20.00, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto

Michael Turinsky: DRUGA KOŽA – SINKOPIRAJ RITEM

Vljudno vabljeni na predstavo plesalca Michaela Turinskyega z naslovom Druga koža - sinkopiraj ritem, v sredo 30. 11. 2016 ob 19:00 v Kino Šiška.

2016 od YHD (0 komentarjev)

Dokumentarni film Yes, we fuck!

V sodelovanju s ŠKUC vas vabimo na ogled dokumentarnega filma Yes, we fuck! V sredo, 23.11.2016 ob 20.00 uri, v OFF Škuc-Kulturni center Q (Tiffany), Masarykova 24, Metelkova-mesto, Ljubljana.

Po projekciji filma bo sledila debata.