• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

Izjava ob sprejetju Zakona o osebni asistenci

Končno smo po dolgih letih zavzemanja za sistemsko rešitev z Zakonom o osebni asistenci dosegli dolgo pričakovane sanje. Prav tako tudi spoštovanje 19. člena OZN Konvencije o pravicah invalidov (obvezno branje v angleškem jeziku, saj so iz slovenskega prevoda zabrisani pomembni koncepti).

Najprej zahvala poslanski skupini NSi, posebej Mateju Toninu in Cvetu Uršiču, ki so odigrali ključno vlogo in dejansko zakon vložili v proceduralno obravnavo. Zahvala gre tudi vsem parlamentarnim skupinam, ki so zakon složno podprle.

2017 od YHD

Likovna razstava: JURE ŠUŠTARIČ: »Srečanje«

Vljudno vabljeni na odprtje likovne razstave: JURE ŠUŠTARIČ: »Srečanje«, ki bo v četrtek, 09.02.2017, ob 19.30, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto.

9. Sprehodi pod morjem - festival podvodnega filma in fotografije

Plavalni klub Slovenske Konjice in mesto Slovenske Konjice že 9. leto zapored organizirata festival podvodnega filma in fotografije »Sprehodi pod morjem«, ki je edini te vrste v jadranski regiji.

Festival se je dokončno ustalil v Slovenskih Konjicah, v mestu z 850 let starim mestnim jedrom in prav toliko staro bližnjo Žičko kartuzijo. Mesto je znano po odličnem vinu, ki prihaja iz vinogradov Zlatega griča in skupaj z marljivimi ljudmi zaokroža podobo majhnega kraja z velikimi zgodbami.

Preminul Silvo Mehle

Sporočamo žalostno vest, da nas je zapustil Silvo Mehle, naš prijatelj, član, uporabnik in nenazadnje priznani slikar. Vest nas je močno pretresla, saj je bil pomemben člen naše ekipe že vrsto let; naš ponos. Pogreb bo v ponedeljek ob 14.30 na Žalah. Vsi, ki smo ga poznali, dobro vemo kakšna je to izguba. Nekaj njegovih del in pričevanj: Silvo Mehle, za osebno asistencoSilvo in Barbara Žgajner Tavš kot osebna asistentka, Njegova umetniška spletna stran: http://silvomehle.com/.

2017 od YHD (0 komentarjev)

YHD vam želi srečo prihodnje dni

2016 od YHD (0 komentarjev)