• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

Odprtje razstave fotografij TIM JAKOPIČ »Jadransko morje«

Otvoritev bo v sredo, 28.01.2015, ob 20.00, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto
Program SOT 24,5 podpirajo FIHO ter posameznice in posamezniki, ki s svojim prostovoljnim delom pripomorejo k širitvi idej YHD. Vabljeni!

Financiranje celovitih projektov iz strukturnih skladov EU 2014-2020

2015 od YHD

SONJA PUNGERTNIK JE SLOVENKA LETA!!!

V teh dneh smo z velikim navdušenjem sprejeli novico, da je naša dolgoletna prijateljica, članica in uporabnica, Sonja Pungertnik, postala Slovenka leta po izboru bralk in bralcev revije Jana. Prepričani smo, da je šla ta nagrada zagotovo v prave roke, saj Sonja s svojim delovanjem v družini, na delovnem mestu in tudi sicer v družbi najlepše dokazuje, da je neodvisno življenje hendikepiranih, kot ga zagovarjamo na društvu YHD, možno in stvarno. Zelo nas veseli tudi dejstvo, da je širša javnost prepoznala prizadevanje in trud osebe, ki kljub svojemu ne-majhnemu hendikepu živi polno življenje. Sonja! Iskrene čestitke!

Barvanje bitjaste pobarvanke

Vabilo na večer "Barvanje bitjaste pobarvanke" v sredo 14.01.2015 ob 18 h v Klubu SOT 24,5, stavba Lovci, Metelkova Mesto

Lepo vabljeni na barvanje bitjaste pobarvanke in na ogled razstave ilustracij iz zbirke Nit, svetovnih ljudskih pripovedk. Prebrali bomo par ljudskih pripovedk in pobarvali pobarvanke iz vsebine zgodb. Barve Brazilije, Filipinov in Nigerije vabijo tako otroke kot starejše, tiste ta živahne po duši.

Vljudno vabljeni!

MEDNARODNA DELAVNICA DESIGN (DIS)ABILITY

POZIV UDELEŽENKAM IN UDELEŽENCEM
Produkcijski center RogLab v Ljubljani in Open Style Lab s Tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT) iz ZDA vabita oblikovalce in oblikovalke ter inženirje in inženirke k udeležbi na mednarodni sodelovalni delavnici DESIGN (DIS)ABILITY, ki se bo osredotočala na modno oblikovanje, gibalno oviranost in asistenčno tehnologijo. Delavnica bo potekala v Ljubljani od 30. marca do 3. aprila 2015.

2015 od YHD