• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

Poslanci o korupciji FIHO

Decembra 2014 smo poslance spraševali kaj se da narediti za ustavitev domnevnih nepravilnosti in korupcije z javnimi sredstvi znotraj Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij? Nekaj izjav in mnenj naključnih mimoidočih v DZ. Poznajo poslanci korupcijo FIHO ali se delajo, da ne?

2015 od YHD

Natecaj Prostovoljec leta 2014!

Leto 2014 je zaznamovalo prostovoljstvo. V januarju in februarju je velik del Slovenije prizadel žled; spomladi in poleti so poplave prizadele nekatere balkanske države; skozi vse leto smo bili priča vse večji revščini, ki še posebej prizadene družine oziroma starše, ko svojim otrokom ne morejo zagotoviti niti najnujnejšega. To so morda le najvidnejša dogajanja, kjer so na pomoč priskočile prostovoljske organizacije s področja civilne zaščite in humanitarne organizacije ter številni prostovoljci in donatorji. Vemo pa seveda, da to še zdaleč ni vse, kar so naredile te in številne druge organizacije za lajšanje naših vsakodnevnih težav ter za večjo kvaliteto življenja, tako pri nas kot izven meja Slovenije. Prav zato letos pričakujemo izjemen odziv tudi v okviru natečaja Prostovoljec leta.

Kaj je ljubezen?

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa vabi na predavanje Mareta Muhiča: Kaj je ljubezen? (govorili bomo o odnosih, nezrelosti, čustvenem deficitu, manipulaciji, oblastnih, razmerjih...) v sredo, 25.02.2015, ob 20.00, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto, Vabljeni!

7. Sprehodi pod morjem

Mednarodni festival podvodnega filma in fotografije
Vabimo vas na 7. mednarodni festival podvodnega filma in fotografije “SPREHODI POD MORJEM”.
29. 1. 2015 – 31. 1. 2015, Kulturni dom Slovenske Konjice

Odprtje razstave fotografij TIM JAKOPIČ »Jadransko morje«

Otvoritev bo v sredo, 28.01.2015, ob 20.00, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto
Program SOT 24,5 podpirajo FIHO ter posameznice in posamezniki, ki s svojim prostovoljnim delom pripomorejo k širitvi idej YHD. Vabljeni!