• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

Kaj je ljubezen?

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa vabi na predavanje Mareta Muhiča: Kaj je ljubezen? (govorili bomo o odnosih, nezrelosti, čustvenem deficitu, manipulaciji, oblastnih, razmerjih...) v sredo, 25.02.2015, ob 20.00, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto, Vabljeni!

7. Sprehodi pod morjem

Mednarodni festival podvodnega filma in fotografije
Vabimo vas na 7. mednarodni festival podvodnega filma in fotografije “SPREHODI POD MORJEM”.
29. 1. 2015 – 31. 1. 2015, Kulturni dom Slovenske Konjice

Odprtje razstave fotografij TIM JAKOPIČ »Jadransko morje«

Otvoritev bo v sredo, 28.01.2015, ob 20.00, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto
Program SOT 24,5 podpirajo FIHO ter posameznice in posamezniki, ki s svojim prostovoljnim delom pripomorejo k širitvi idej YHD. Vabljeni!

Financiranje celovitih projektov iz strukturnih skladov EU 2014-2020

2015 od YHD

SONJA PUNGERTNIK JE SLOVENKA LETA!!!

V teh dneh smo z velikim navdušenjem sprejeli novico, da je naša dolgoletna prijateljica, članica in uporabnica, Sonja Pungertnik, postala Slovenka leta po izboru bralk in bralcev revije Jana. Prepričani smo, da je šla ta nagrada zagotovo v prave roke, saj Sonja s svojim delovanjem v družini, na delovnem mestu in tudi sicer v družbi najlepše dokazuje, da je neodvisno življenje hendikepiranih, kot ga zagovarjamo na društvu YHD, možno in stvarno. Zelo nas veseli tudi dejstvo, da je širša javnost prepoznala prizadevanje in trud osebe, ki kljub svojemu ne-majhnemu hendikepu živi polno življenje. Sonja! Iskrene čestitke!