• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

MEDNARODNA DELAVNICA DESIGN (DIS)ABILITY

POZIV UDELEŽENKAM IN UDELEŽENCEM
Produkcijski center RogLab v Ljubljani in Open Style Lab s Tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT) iz ZDA vabita oblikovalce in oblikovalke ter inženirje in inženirke k udeležbi na mednarodni sodelovalni delavnici DESIGN (DIS)ABILITY, ki se bo osredotočala na modno oblikovanje, gibalno oviranost in asistenčno tehnologijo. Delavnica bo potekala v Ljubljani od 30. marca do 3. aprila 2015.

2015 od YHD

Manipulacije, laži in zavajanje direktorja FIHO

Direktor FIHO Štefan Kušar je bil vabljen na 3. sejo Mandatno volilne komisije (28. minuta) na razpravo glede predloga Sveta FIHO, da DZ RS razreši članico Sveta Violeto Bilek zaradi domnevnega kršenja izjave o integriteti (interni izjava FIHO) in ugotovljenega posredovanja informacij. Izid glasovanja članov MVK proti predlogu FIHO je bil 11:0, torej ga. Bilek ostaja članica sveta.

2014 od YHD

Poskus razrešitve članice sveta FIHO Violete Bilek

3. seja Mandatno volilne komisije DZ RS 11.12.2014, 28. minuta. 4. točka Svet FIHO predlaga DZ RS razrešitev članice sveta FIHO Violete Bilek zaradi kršenja izjave o integriteti in ugotovljenega posredovanja informacij.

2014 od YHD

Predavanje Mare Muhič: »Kako do resnice?«

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa vabi na predavanje Mare Muhič: »Kako do resnice?« (govorili bomo o gospodarjih resnice, stranpoteh, pristnosti, pogumu, rasti..) v sredo, 10.12.2014, ob 20.00, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto

2014 od YHD (0 komentarjev)

Soba za hendikepirane

V prehodnem stanovanju v upravljanju YHD, oddamo sobo s souporabo kuhinje in WC-ja, prilagojeno za dostop z vozički, za 250 evrov na mesec. Cena vključuje najemnino in ½ stroškov stanovanja. Stanovanje se nahaja v Celovških dvorih, dobre so povezave tudi z javnim mestnim prevozom. Vsi interesenti naj se za več informacij in možnost ogleda obrnejo na društvo.

2014 od YHD (0 komentarjev)