• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

TISKOVNA KONFERENCA OB MEDNARODNEM DNEVU ČLOVEKOVIH PRAVIC

MEDNARODNI DAN ČLOVEKOVIH PRAVIC

Pred mednarodnim dnevom človekovih pravic vas koalicija nevladnih organizacij vabi na tiskovno konferenco, s katero želimo opozoriti na trend nižanja ravni človekovih pravic, vključno z ekonomskimi, socialnimi in kulturnimi pravicami, v Sloveniji. Ob enem želimo izraziti skrb nad odsotnostjo resnega namena vlade, da vzpostavi celovit sistem za spremljanje in promocijo človekovih pravic ter da naslovi dolgoročne in sistematične kršitve človekovih pravic, na katere nas številna mednarodna telesa za varstvo človekovih pravic opozarjajo že leta.

Ilustracije Laure Ličer

Laura Ličer

Vabilo na otvoritev razstave ob rojstnem dnevu Franceta Prešerna in ob mednarodnem dnevu hendikepiranih: Ilustracije Laure Ličer, 3.12.2014 ob 20h, Klubu SOT 24,5, stavba Lovci, Metelkova Mesto.

2014 od YHD (0 komentarjev)

Razstava Osebna asistenca je naša eksistenca

Razstava Osebna asistenca je naša eksistenca bo v preddverju male in velike dvorane Državnega zbora na ogled od ponedeljka, 1. 12. 2014, do vključno petka, 5. 12. 2014. V torek, 2.12.2014 ob 13.30 uri, vabljeni na pogovor z akterji razstave!

Življenje z multiplo sklerozo

2014 od YHD

Odprtje razstave Aleksandre Haravan "Klobuki"

Otvoritev bo v sredo, 10.09.2014, ob 20.00, Klub SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto