• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

Kolegi iz San Marina

Kolegi iz San Marina so nam vrnili obisk. Tokrat so se udeležili Ljubljanskega maratona, a se obeta sodelovanje tudi na področju razvoja programa Neodvisno življenje hendikepiranih oz. storitve osebne asistence, ki jo v San Marinu ne poznajo. Naš izlet je bil očitno tako močan, da sedaj intenzivno načrtujejo konkretne premike v to smer.

2016 od YHD (0 komentarjev)

Belokranjski veter

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Belokranjski veter, ki bo v četrtek, 8.9.2016, ob 19h,SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto.
Na ogled bodo slike nastale na likovni koloniji v Poljanski dolini ob Kolpi. Ob kulturnem programu bo mogoče okusiti tudi slastno belokranjsko pogačo.

2016 od YHD (0 komentarjev)

Odgovor poslanke SMC Simone Kustec Lipicer glede ZOA

Poletna poslanica poslanki Simoni Kustec Lipicer

Začenjajo se poslanske počitnice, zato posebno poslanico namenjamo poslanki Simoni Kustec Lipicer. Svetujemo ji, da resno razmisli o smislu svojega dela znotraj državnega zbora in, seveda, kot vodja poslanske skupine SMC.

2016 od YHD

Zakon o osebni asistenci še vedno na čakanju

Že v začetku decembra smo dobili zagotovilo, da bo v začetku tega leta Zakon o osebni asistenci vložen v parlamentarno proceduro. Tak dogovor je bil dosežen s strani vseh koalicijskih partneric in z žegnom ministrice Anje Kopač Mrak. Sama se je spretno izogibala, da bi njeno ministrstvo vložilo Zakon, ki je temeljen za dostojanstvo in spoštovanje človekovih pravic hendikepiranih, še posebno tistih, ki potrebujejo zelo veliko ali stalno pomoč in so brez osebne asistence obsojeni živeti v inštitucijah ali biti popolnoma odvisni od svojih bližnjih. Še vedno poslušamo tisoč in en izgovor zakaj še ni pravi čas, medtem ljudje umirajo.