• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

Poletna poslanica poslanki Simoni Kustec Lipicer

Začenjajo se poslanske počitnice, zato posebno poslanico namenjamo poslanki Simoni Kustec Lipicer. Svetujemo ji, da resno razmisli o smislu svojega dela znotraj državnega zbora in, seveda, kot vodja poslanske skupine SMC.

2016 od YHD

Zakon o osebni asistenci še vedno na čakanju

Že v začetku decembra smo dobili zagotovilo, da bo v začetku tega leta Zakon o osebni asistenci vložen v parlamentarno proceduro. Tak dogovor je bil dosežen s strani vseh koalicijskih partneric in z žegnom ministrice Anje Kopač Mrak. Sama se je spretno izogibala, da bi njeno ministrstvo vložilo Zakon, ki je temeljen za dostojanstvo in spoštovanje človekovih pravic hendikepiranih, še posebno tistih, ki potrebujejo zelo veliko ali stalno pomoč in so brez osebne asistence obsojeni živeti v inštitucijah ali biti popolnoma odvisni od svojih bližnjih. Še vedno poslušamo tisoč in en izgovor zakaj še ni pravi čas, medtem ljudje umirajo.

Dobrodelni koncert skupine HIŠA

Tudi letos se bo v Ajdovščini zgodil dobrodelni koncert za podporo neodvisnemu življenju hendikepiranih.
Lepo vabljeni na nepozabni koncert s skupino HIŠA, 4. junija 2016 ob 20.30 uri v Dvorano Prve slovenske vlade v Ajdovščini.
Z nakupom vstopnice boste pripomogli, da bo program Neodvisno življenje hendikepiranih še naprej deloval!

Beri naprej ...

2016 od YHD (0 komentarjev)

Brez osebne asistence ne bi mogel živeti doma

Venčko Petrič (60) iz Ajdovščine je pred 27 leti zbolel za multiplo sklerozo, ki ga je nekaj let kasneje priklenila na invalidski voziček. Kljub težki bolezni pa si želi živeti sam. Samostojnost in neodvisnost mu omogoča program Neodvisno življenje hendikepiranih društva YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa.

Likovna razstava »Bančna luknja« MARIJANA ČERNIGOJA

Vljudno vabljeni na odprtje likovne razstave MARIJANA ČERNIGOJA »Bančna luknja«.
Otvoritev bo v četrtek, 26.05.2016, ob 20.00, v Klubu SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto

Beri naprej ...

2016 od YHD (0 komentarjev)