• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zakon o osebni asistenci

Zakon o osebni asistenci primeren za nadaljnjo obravnavo!

Zakon o osebni asistenci, vložen s strani poslanske skupine NSi, je bil podprt s strani vseh parlamentarnih strank. Na glasovanju je 70 poslancev glasovalo ZA, zgolj en glas pa je bil proti. Držimo pesti, da bo tudi obravnava na odboru tako složna in ideološko neobremenjena.

Povezava na zakon v DZ.

Predlog Zakona o osebni asistenci

V okviru izvajanja projekta MDI smo dopolnili predlog Zakona o osebni asistenci. Predstavili smo ga ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter poslanskim skupinam. Vabljeni k branju!

Zadnje novice

Objem Topline

V mesecu APRILU se potegujemo za donatorska sredstva podjetja STUDIO MODERNA d.o.o.
Vabimo vas k podarjanju objemov društvu YHD.
Hvala za objeme!

2016 od YHD

Film o življenju z osebno asistenco

Film govori o življenju z osebno asistenco na Švedskem. STIL je kooperativa za neodvisno življenje in ustanovitelji neodvisnega življenja na Švedskem.

Freedom drive 2015

Poročilo iz FREEDOM DRIVE 2015, ki se je zgodil med 29. septembrom in 1. oktobrom 2015 v Bruslju.

Udeleženci Freedom Drive so se srečali s predstavniki Evropskega parlamenta, promovirali samostojno življenje in si izmenjavali informacije. Poudarek 7. Freedom Drive je bil na neodvisnem življenju - nove generacije. ENIL spodbuja mlade z novimi idejami h gibanju za neodvisno življenje in jim hkrati zagotavlja potrebna orodja, da branijo svoje pravice, ki so jim pogosto kratene zaradi zmanjševanja proračunskih sredstev.

Poslanec Uroš Prikl kot osebni asistent

Po zgledu kolegov in kolegic se je tudi g. Uroš Prikl (DeSUS) odločil, da se preizkusi v vlogi osebnega asistenta pri Mirici Ačko. Mirica je zaposlena na YHD in sicer kot koordinatorka osebne asistence. Ravnokar se pripravlja na strokovni izpit iz socialnega varstva in med drugo asistenco jo je g. Uroš spremljal tudi v knjižnico, kjer si je izposodila strokovno čtivo. G. Uroš je tudi predsednik Odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na katerem se bo sprejemal Zakon o osebni asistenci.

2016 od YHD

Podpora stavkajočim v mariborskem Društvu slepih in slabovidnih

Ob gladovni stavki dveh članov društva smo se dolžni javno oglasiti, saj je prav »pometanje pod preprogo« ena od strategij, da praviloma zmagajo tisti najbolj pokvarjeni. Že dolgo smo seznanjenji z dogajanji v Mariboru; samovoljo, obtožbami o nezakonitem ravnanju, očitanimi manipulacijami in osebnega okoriščanja predsednice Ivanke Kotnik.