• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

Freedom drive 2015

Poročilo iz FREEDOM DRIVE 2015, ki se je zgodil med 29. septembrom in 1. oktobrom 2015 v Bruslju.

Udeleženci Freedom Drive so se srečali s predstavniki Evropskega parlamenta, promovirali samostojno življenje in si izmenjavali informacije. Poudarek 7. Freedom Drive je bil na neodvisnem življenju - nove generacije. ENIL spodbuja mlade z novimi idejami h gibanju za neodvisno življenje in jim hkrati zagotavlja potrebna orodja, da branijo svoje pravice, ki so jim pogosto kratene zaradi zmanjševanja proračunskih sredstev.

Poslanec Uroš Prikl kot osebni asistent

Po zgledu kolegov in kolegic se je tudi g. Uroš Prikl (DeSUS) odločil, da se preizkusi v vlogi osebnega asistenta pri Mirici Ačko. Mirica je zaposlena na YHD in sicer kot koordinatorka osebne asistence. Ravnokar se pripravlja na strokovni izpit iz socialnega varstva in med drugo asistenco jo je g. Uroš spremljal tudi v knjižnico, kjer si je izposodila strokovno čtivo. G. Uroš je tudi predsednik Odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na katerem se bo sprejemal Zakon o osebni asistenci.

2016 od YHD

Podpora stavkajočim v mariborskem Društvu slepih in slabovidnih

Ob gladovni stavki dveh članov društva smo se dolžni javno oglasiti, saj je prav »pometanje pod preprogo« ena od strategij, da praviloma zmagajo tisti najbolj pokvarjeni. Že dolgo smo seznanjenji z dogajanji v Mariboru; samovoljo, obtožbami o nezakonitem ravnanju, očitanimi manipulacijami in osebnega okoriščanja predsednice Ivanke Kotnik.

Bredka Pripovedka

Na dan smrti Francetovih dni, se mi prešerno veselimo in kulturi v čast proslavimo z razstavo ilustracij za zbirko Bredka Pripovedka zbrana v knjigi Si dekle ali si žena.

Zbirko, ki je nastala ob 75-letnici pisateljice Brede Smolnikar, bosta predstavili ilustratorka Laura Ličer in avtorica sama, 8.2.2016 ob 19.30 Metelkova mesto, Klub SOT 24,5, Stavba Lovci.

2016 od YHD (0 komentarjev)

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa vabi na predavanje Tomaža Pangeršiča: "Razmišljanje nekega privilegiranca: O revoluciji, izzivih in spremembah, ki sledijo", v četrtek, 21.01.2016, ob 19.00, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto.

V času intenzivnih sprememb, ki bodo radikalno vplivale na celotno družbeno skupnost, vam bo aktivni državljan Tomaž Pangeršič predstavil razmišljanje in morebitne odgovore na izzive, ki so pred nami, ter s tem pridal kamenček v mozaiku možnih rešitev, ki bi morda zarisale svetlejšo prihodnost.

2016 od YHD (0 komentarjev)