• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

Bredka Pripovedka

Na dan smrti Francetovih dni, se mi prešerno veselimo in kulturi v čast proslavimo z razstavo ilustracij za zbirko Bredka Pripovedka zbrana v knjigi Si dekle ali si žena.

Zbirko, ki je nastala ob 75-letnici pisateljice Brede Smolnikar, bosta predstavili ilustratorka Laura Ličer in avtorica sama, 8.2.2016 ob 19.30 Metelkova mesto, Klub SOT 24,5, Stavba Lovci.

2016 od YHD (0 komentarjev)

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa vabi na predavanje Tomaža Pangeršiča: "Razmišljanje nekega privilegiranca: O revoluciji, izzivih in spremembah, ki sledijo", v četrtek, 21.01.2016, ob 19.00, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto.

V času intenzivnih sprememb, ki bodo radikalno vplivale na celotno družbeno skupnost, vam bo aktivni državljan Tomaž Pangeršič predstavil razmišljanje in morebitne odgovore na izzive, ki so pred nami, ter s tem pridal kamenček v mozaiku možnih rešitev, ki bi morda zarisale svetlejšo prihodnost.

2016 od YHD (0 komentarjev)

"Do osebne asistence je mogoče priti le, če kdo umre"

Danes na radiu VAL 202 ob 12h, oddaja Kje pa vas čevelj žuli: "Do osebne asistence je mogoče priti le, če kdo umre", Gorazd Rečnik

Beri naprej ...

2016 od YHD

Dodatek za stalno pripravljenost!

Naš premier Miro Cerar je ocenil, da neupravičeni dodatki, ki so si jih izplačevali na nekaterih fakultetah za nekatere izbrane posameznike ne potrebujejo "hujše sankcije". Kakšne pa bodo, če sploh bodo, te sankcije, dragi premier, da bomo državljanke in državljani vsaj malo zadoščeni v obupanem upanju na pravico in enako obravnavo? Bodo grešniki klečali v kotu na koruzi, ali jih boste tepli s šibo po riti in s pasom po rokah; ali pa se boste bičali kar sami, ker tako nesramno in brezobzirno kršite vse velike obljube o etičnih dejanjih ter trdnih načelih?

Beri naprej ...

2016 od YHD

NOVOLETNO VOŠČILO

V tem času drug drugemu želimo veselje, zdravje, srečo,
a dogodki v svetu naše osebne želje in upanje na mir zatirajo.
Vse kar nam ostaja je upanje, ljubezen, prijateljstvo
in da v medsebojnem sodelovanju kaj novega, boljšega,
za vse nas ustvarimo.
Še enkrat in ponovno stopamo v Novo leto v »pobožni veri«,
da se Zakon o osebni asistenci v parlamentu ne izneveri,
a z napovedjo, če se to zgodi, da se borimo do zadnje krvi.
Srečne in vesele praznike! Ekipa YHD

2015 od YHD (0 komentarjev)