• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

NOVOLETNO VOŠČILO

V tem času drug drugemu želimo veselje, zdravje, srečo,
a dogodki v svetu naše osebne želje in upanje na mir zatirajo.
Vse kar nam ostaja je upanje, ljubezen, prijateljstvo
in da v medsebojnem sodelovanju kaj novega, boljšega,
za vse nas ustvarimo.
Še enkrat in ponovno stopamo v Novo leto v »pobožni veri«,
da se Zakon o osebni asistenci v parlamentu ne izneveri,
a z napovedjo, če se to zgodi, da se borimo do zadnje krvi.
Srečne in vesele praznike! Ekipa YHD

Sekretarka Vlade RS Marija Pukl kot osebna asistentka

Gospa Marija Pukl, sekretarka Vlade RS je že pred časom izrazila interes, da bi se tudi sama preizkusila v vlogi osebne asistentke. To priložnost ji je omogočil Viki Vertačnik zaposlen na Društvu YHD kot koordinator programa Neodvisno življenje hendikepiranih, vodja programa Bontonček. Viki je sicer po izobrazbi profesor zgodovine in nekaj let je tudi aktivno poučeval, sedaj pa je član maturitetne komisije in ocenjevalec. V prostem času pa šahist. Ker je povsem slep, pri svojem delu potrebuje pomoč v obliki osebne asistence. Prav tako občasno pomoč potrebuje tudi v osebnem življenju, saj imata z ženo, ki je tudi hendikepirana, hčerko Tjašo.
Upajmo, da bo gospa Pukl po tej izkušnji pripomogla k hitrejšnemu sprejetju Zakona o osebni asistenci, ki je že v parlamentu in čaka na, da ga koalicija vloži!

2015 od YHD

Altra Psiho Bend

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa vabi na koncert Altra Psiho Bend v sredo, 16.12.2015, ob 19.30, SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto. Altra Psiho Bend so mladi nadobudneži, ki se iskreno zanimajo za glasbo. Komadi, ki jih bodo izvajali so nastali izpod njihovega peresa. Seveda pa se bodo z veseljem lotili tudi kakšnega drugega avtorja. Člani zasedbe Dušan, Manja in Bernarda v glasbi uživajo, se dopolnjujejo predvsem in želijo razvedriti tudi druge. Vabljeni!

Vabilo na odprtje razstave DESIGN (DIS)ABILITY

Minister Mramor - ugrabitev z razlogom