• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zakon o osebni asistenci

Zakon o osebni asistenci primeren za nadaljnjo obravnavo!

Zakon o osebni asistenci, vložen s strani poslanske skupine NSi, je bil podprt s strani vseh parlamentarnih strank. Na glasovanju je 70 poslancev glasovalo ZA, zgolj en glas pa je bil proti. Držimo pesti, da bo tudi obravnava na odboru tako složna in ideološko neobremenjena.

Povezava na zakon v DZ.

Predlog Zakona o osebni asistenci

V okviru izvajanja projekta MDI smo dopolnili predlog Zakona o osebni asistenci. Predstavili smo ga ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter poslanskim skupinam. Vabljeni k branju!

Zadnje novice

Izjava za javnost PS SMC ob mednarodnem dnevu invalidov

V poslanski skupini SMC se zavzemamo, da je odgovornost tako družbe kot države, da invalidom omogoča pogoje za neodvisno življenje, saj jim s tem bistveno lahko pomaga pri integraciji v vsakodnevno delovanje. Osebno asistenco razumemo kot enega od temeljnih ukrepov za dosego teh ciljev. Ob bok mednarodnemu dnevu invalidov smo se zato v PS SMC zavezali, da bomo prav sodelovanju pri zakonski ureditvi osebne asistence namenili eno od pomembnih prednostnih področij našega delovanja na področju socialnih in delovnih politik v letu 2016.

Oddaja Studio ob 17-ih o osebni asistenci

Poslanica ob mednarodnem dnevu hendikepiranih 2015

Razstava IRENE KAZAZIĆ »Ore d'amore«

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa vabi na otvoritev razstave IRENE KAZAZIĆ »Ore d'amore«, ki bo v četrtek, 03.12.2015, ob 20.00, SOT 24,5
Masarykova 24, Metelkova mesto

Beri naprej ...

2015 od YHD (0 komentarjev)

Literarni večer

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa v sodelovanju s Kralji ulice vabi na literarni večer v četrtek, 26.11.2015, ob 18.00, SOT 24,5. Gost večera: NEJC GAZVODA.

Beri naprej ...

2015 od YHD (0 komentarjev)