• YHD
  • Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Kdo smo

Društvo YHD

Društvo sestavljamo hendikepirani posamezniki in posameznice, ki verjamemo in delujemo po filozofiji neodvisnega življenja. Združeni smo v svoji različnosti, da bi lažje dosegali cilje. Ne nasedamo retoriki zdravega načina življenja, logiki varstva in skrbi, izogibamo se pokroviteljskim praksam dobrodelnosti ter usmiljenja. Predvsem pa ne dovolimo več, da bi si kdo vzel pravico ali se čutil poklicanega, da govori za nas, namesto nas in v našem imenu. Hendikep razumemo kot socialni status, ki se ga pripiše vsakomur, ki v nekem trenutku ali v določeni družbi, izpade iz obstoječih definicij in sprejetih norm. Hendikepiran posameznik se tako znajde v določenih družbenih razmerjih, ki ga potiskajo in držijo v depriviligiranem položaju. Zato ga mora in more preseči.​

Zadnje novice

Za vse ljudi

Himno za koncert solidarnosti "Hoč'm lajf", ki bo 1. oktobra 2016 v Areni Stožice, z naslovom »Za vse ljudi« je spesnil in zapel Jani Kovačič s Tržaškim Partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič. Prijetno poslušanje!

Beri naprej ...

2016 od YHD

Razstava grafik ALEKSA VIDAKOVIĆA

Otvoritev razstave grafik ALEKSA VIDAKOVIĆA bo v četrtek, 14.04.2016, ob 20.00, v Klubu SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto. Vabljeni!

 

Beri naprej ...

2016 od YHD (0 komentarjev)

Objem Topline

V mesecu APRILU se potegujemo za donatorska sredstva podjetja STUDIO MODERNA d.o.o.
Vabimo vas k podarjanju objemov društvu YHD.
Hvala za objeme!

Beri naprej ...

2016 od YHD

Film o življenju z osebno asistenco

Film govori o življenju z osebno asistenco na Švedskem. STIL je kooperativa za neodvisno življenje in ustanovitelji neodvisnega življenja na Švedskem.

 

Beri naprej ...

2016 od YHD

Freedom drive 2015

Poročilo iz FREEDOM DRIVE 2015, ki se je zgodil med 29. septembrom in 1. oktobrom 2015 v Bruslju.

Udeleženci Freedom Drive so se srečali s predstavniki Evropskega parlamenta, promovirali samostojno življenje in si izmenjavali informacije. Poudarek 7. Freedom Drive je bil na neodvisnem življenju - nove generacije. ENIL spodbuja mlade z novimi idejami h gibanju za neodvisno življenje in jim hkrati zagotavlja potrebna orodja, da branijo svoje pravice, ki so jim pogosto kratene zaradi zmanjševanja proračunskih sredstev.

Beri naprej ...

2016 od YHD