Maj 2015

Razstava SONJE KORELC: »Črtnice in črtniki«

Vabimo vas na odprtje razstave SONJE KORELC: »Črtnice in črtniki«
Otvoritev bo v sredo, 20.05.2015, ob 20.00, Klub SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto

2015 od YHD (0 komentarjev)

Drugi evropski dan neodvisnega življenja, 5. maj 2015

Mreža za deinstitucionalizacijo (MDI) je na Prešernovem trgu v Ljubljani z različnimi dogodki promovirala neodvisno življenje in njegov pomen za posameznika/posameznico in družbo kot celoto.

Neodvisno življenje pomeni samo možnost živeti tako kot kdorkoli drug; imeti možnost sprejemanja odločitev o svojem življenju in možnost obvladovanja vsakodnevnih aktivnosti, imeti pravico do odgovornosti za svoja dejanja. Neodvisno življenje je pravica do avtonomnosti, je pravica in možnost zasledovanja določene usmeritve, ter hkrati svoboda do zmotnih odločitev in učenja iz lastnih napak. Je predvsem pravica in hkrati tudi odgovornost, da posameznik izbira, upravlja in obvladuje svoj način življenja.

Vabljeni k ogledu tiskovne konference, ki se je zgodila tega dneva ob 12. uri v desnem atriju Mestne hiše!

2015 od YHD (0 komentarjev)

Poslanec Matej Tonin kot osebni asistent

Poslanec Matej Tonin se je odzval na akcijo, ki jo organizira društvo YHD. Namen akcije je, da se tistim, ki sprejemajo ali zavračajo zakone v državi omogoči, da za nekaj ur postanejo osebni asistent hendikepiranemu. Tako lahko sami presodijo kako bistvenega pomena je osebna asistenca za kvalitetno življenje hendikepiranim. Življenje v inštitucijah omogoča preživljanje, osebna asistenca pa življenje. 
Gospod Tonin se je izkazal kot zelo dober asistent in veseli smo, da je spoznal kako zelo pomembno je, da država sprejme Zakon o osebni asistenci, kateri bi vsem hendikepiranim omogočil izbiro in enake možnosti.

Beri naprej ...

2015 od YHD

Poslanec Bojan Krajnc kot osebni asistent

Bojan Krajnc, poslanec SMC je bil drugi po vrsti, ki se je preizkusil v vlogi osebnega asistenta. Nekaj ur je preživel pri Nini Šoštarič, ki je stara 27 let in obiskuje Višjo prometno šolo v Mariboru, smer ekonomist. Nina je tudi prostovoljka v Domu Danice Vogrinec, v enoti Tabor kamor hodi dvakrat tedensko. Sama pravi, da jo delo prostovoljke zelo veseli, ker jo izpopolnjuje. Aktivna pa je tudi na Zvezi za cerebralno paralizo Sonček.

Beri naprej ...

2015 od YHD

2. evropski dan neodvisnega življenja, 5. maj 2015

V torek 5. maja 2015 vas vabimo, da skupaj z nami obeležite 2. evropski dan neodvisnega življenja.

Dobimo se na Prešernovem trgu med 11. in 19. uro, kjer bomo z raznovrstnimi dogodki promovirali neodvisno življenje in povečevali zavest javnosti o njegovi pomembnosti. Na ta dan se bodo odvijali različni dogodki v Sloveniji in v različnih državah Evrope.

Beri naprej ...

2015 od YHD (0 komentarjev)