Junij 2015

Razstava za gibalno in senzorno ovirane

Društvo YHD za teorijo in kulturo hendikepa sodeluje pri projektu slovenskih muzejev Dostopnost. Ker me problematika zelo zanima, bi rada opozorila na razstavo, ki s svojo izvedbo v veliki meri rešuje težave gibalno in delno tudi ,senzorno oviranih oseb pri ogledu predstavljenega gradiva.

Razstava 1001 izum prikazuje odkritja zlate dobe islamske civilizacije in njene prelomne vplive na področja znanosti, tehnologije in kulture.

Beri naprej ...

2015 od YHD (0 komentarjev)

Poslanka Vesna Vervega kot osebna asistentka

Poslanka SMC Vesna Vervega se je preizkusila v vlogi osebne asistentke pri Branku Šenkišu. Branko Šenkiš ima 50 let. Po končani srednji šoli se je posvetil poklicu policista, ki ga je rad opravljal, saj je rad delal z ljudmi in jim pomagal. Že od malega tudi rad prepeva in igra na harmoniko, tako je pri 30-tih kupil prvo klaviaturo in začelo se obdobje glasbenih nastopov. Do nesreče, ki se mu je zgodila leta 2004, se jih je zvrstilo okrog 1200, leta 2003 pa je posnel svoj prvi in edini lastni CD. Po nesreči je ostal tetraplegik.

Beri naprej ...

2015 od YHD

Dobrodelni koncert skupine Katalena

Dobrodelni koncert za Neodvisno življenje hendikepiranih društva YHD, v nedeljo 14. junija ob 20.30 v Ajdovščini, v Dvorani prve slovenske vlade

Namen koncerta:
Zaradi nenehnih težav s financiranjem programa osebne asistence je namen koncerta zbiranje denarnih sredstev za plače asistentk-ov,osveščanje javnosti o osebni asistenci kot osnovni človekovi pravici in o pravici do osebne asistence in neodvisnega življenja, ki nam pripadata tudi po Konvencij združenih narodov o pravicah invalidov.

Beri naprej ...

2015 od YHD (0 komentarjev)

Poslanec Matjaž Nemec kot osebni asistent

Venčko Petrič je star 58 let, po izobrazbi je lesarski tehnik, do upokojitve pa je delal v Fructal Ajdovščina kot komercialist. Že vrsto let boleha za multiplo sklerozo in za večino življenjskih opravil potrebuje osebno asistenco. Ko se je na nas obrnil poslanec SD Matjaž Nemec, da bi se tudi sam želel preizkusiti kot osebni asistent, se je tej ponudbi takoj odzval Venčko, ki stanuje v Ajdovščini in je precej lokalno kulturno angažiran. Je ljubitelj glasbe z izbranim okusom.

Beri naprej ...

2015 od YHD

Poslanka Violeta Tomič kot osebna asistentka

Tokrat objavljamo srečanje Violete Bilek s poslanko Violeto Tomič iz Združene levice, ki je sprejela izziv, da za nekaj ur nudi osebno asistenco. Objavljamo tudi pismo Violete, ki ga je namenila političnim odločevalcem leta 2012, a bi ga lahko napisala tudi predvčerajšnjem, saj smo še vedno na začetku naših prizadevanj za uzakonitev osebne asistence.

Beri naprej ...

2015 od YHD