Literarni večer: Vid Sagadin: »Špilunga«

od YHD (0 komentarjev)

Literarni večer: Vid Sagadin: »Špilunga«

Vid Sagadin Žigon, rojen v letu 1972, ko je Bobby Fisher na svetovnem šahovskem prvenstvu premagal Spaskega, piše pesmi, že odkar ve zase. Njegove pesmi so našle prostor v literarnih revijah Literatura, Mentor, Dialogi, Nova revija, Poetikon in se izgubljale v etru tretjega programa Radia Slovenija. Leta 2010 je izdal prvenec »Drevored«, ki mu je leta 2015 sledila pesniška zbirka »Špilunga«. Pred kratkim je dokončal še svojo tretjo knjigo pesmi z naslovom Metamorfoze, ki bo izšla v dvojezični (slovensko-srbski) izdaji in bo posvečena 90-letnici rojstva njegovega očeta, velikega jugoslovanskega igralca in režiserja Steva Žigona. Njegovi eseji oziroma razmišljanja pod naslovom Meditacije srca prav tako še vedno čakajo na objavo.

Vid Sagadin Žigon je Don Kihot slovenske literarne scene, ki se, obdan s sanči pansi, že vrsto let bori z mlini na veter. Njegov moto je, da je treba braniti resnico svoje eksistence z umetniškimi sredstvi, mentalno potenco in iskrenostjo do samega sebe. Strinja se s Castanedovo definicijo bojevnika, ki se odreče vsemu razen svoji nadzorovani norosti, zato zlepa ne bo odložil meča v borbi za Resnico, Lepoto, Dobroto in kar je še takih zarjavelih artiklov v zaprašeni ropotarnici Idej. Njegovi eseji govorijo o vsem, kar ste si želeli vedeti, pa si niste upali niti vprašati.

Živi in ustvarja v hiši na robu Ljubljanskega barja, kjer ga navdihujejo žena in trije otroci.

Dodaj komentar