Odprtje razstave Klemen Kavčič: "Ponovno igre"

od YHD (0 komentarjev)

Odprtje razstave Klemen Kavčič : "Ponovno igre"

Akademski slikar Klemen Kavčič je predstavnik najmlajše generacije diplomantov ljubljanske ALU. Osnovne poteze svojega likovnega izraza, ki ga ni nikdar obremenjevalo iskanje in potrjevanje v trendovskih smereh vizualnih umetnosti, je začrtal že v času študija. Njegova samosvoja likovna retorika temelji na povezovanju prepoznavnega in domišljijskega sveta, kar mu omogoča posredovanje kritičnega odnosa do aktualnih družbenih dogajanj in splošno veljavnih resnic. Človeške in živalske figure, skrivnostne imaginarne pokrajine, skrajno poenostavljene forme sodobnega urbanega okolja, raznovrstna vegetacija in uporabni predmeti so motivni nosilci njegove slike, postavljeni v nenavadne korelacije, ki presegajo ali spreminjajo ustaljene odnose in dialoge. Zgodbe, ki jih avtor predstavlja so duhovite, ironične, igrive in povezane s spomini na otroštvo, na obdobje iger in igrač. Mar ni vse v življenju igra, če le izberemo prave igrače? Skozi navidezno lahkotnost pripovedi pa sledimo tudi poudarkom, ki nakazujejo možnosti drugače razumljenega sporočila. Ne glede na vsebinsko slojevitost bolj ali manj prikritih namigov in pomenov pa Kavčičeva slika očara s prevlado infantilno in pravljično občutene slikarske atmosfere, izpeljane s predstavitvijo slikovnega prostora v narisu in tlorisu hkrati, s stiliziranjem in reduciranjem oblikovnih značilnosti, z otroško neposrednostjo risarske poteze in z optimistično naravnanim barvnim izborom. Avtor rad vključuje geometrizirane forme, ki jih povezuje in niza v zapletene in natančno izpeljane vzorce. V ospredje stopajo prvine dekorativnega slikarstva, ki pa v Kavčičevih delih presegajo svojo osnovno krasilno vlogo, saj jih avtor uporablja tudi kot pomemben strukturni del svoje slikovne koncepcije. Z njimi poudarja celovito kompozicijsko urejenost in preglednost ter odreja optične poudarke in sidrišča našega pogleda. Več kot očitna je avtorjeva ustvarjalna želja, predanost in užitek, ki ga ponuja odslikava številnih, drobno obdelanih predmetnih in dekorativnih detajlov v odlični metjejski izvedbi. Počasnost in vztrajno ponavljanje oblikovnega postopka pa prerašča v meditativno občuten slikarski proces. Dela Klemna Kavčiča ponujajo pestro vizualno pojavnost, odeto v provokativno naglašeno pripoved, ki sledi nenehnemu iskanju presežnih kompozicijskih, oblikovnih in barvnih kvalitet. Videti je, da je zmagovalna življenjska igra zagotovljena, kajti izbrana so prava igrala in igrače. (Milojka Kline)

Otvoritev bo  v sredo, 09.09.2015, ob 20.30, SOT 24,5; Masarykova 24 (Metelkova mesto)

Vabljeni!

Program SOT 24,5 podpirajo FIHO ter posameznice in posamezniki, ki s svojim prostovoljnim delom pripomorejo k širitvi idej YHD.

Dodaj komentar