Odprtje razstave META JARC »Ljuba drevesa«

od YHD (0 komentarjev)

Otvoritev v četrtek, 18.10.2018, ob 19.30SOT 24,5 - Masarykova 24, Metelkova mesto

Slike se porodijo v duši in  potem mi volja ne da miru, dokler se slika ne pokaže na platnu ali papirju. Najrajši rišem v oljni tehniki, a je problem, ker se te barve dolgo časa sušijo in lahko navdih v tem času popusti.

Ko sem zaćela risati drevesa je bilo vprašanje kako jih narisati, saj
drevesa, brez globjih kvalitet, brez duše, si danes ne znam več predstavljati. Bolj kot sem premišljevala, slabše je bilo. Nič…. treba je v gozd med drevesa. ”Njih vprašaj?” mi je dejal tihi glas.
Hodim po gozdu, ter gledam drevesa, naredim stik z drevesom, tako, da se mu približam do krošnje in prosim za vstop v njegovo energijsko polje. Samo na ta način se drevo razkrije za svojo fasado in lahko vidim njegovo pravo naravo. Prosim hrast, naj mi pomaga in mi pokaže, kako ga narisati. Nekaj časa nič, samo toplina in veter, nato pa zagledam pred seboj oči, tako tople in domače….. seveda pomislim, z očmi lahko pokažem, da ima drevo dušo in z obrazom, da ima vsako drevo svoj karakter.
Odločim se za akrilno tehniko in trši papir formata A3, ki bo  ravno pravi za te slike.

Tako se bukev kaže kot mati gozda, rdeči bor mogočen in strog a  hkrati moder stric, nagnoj nagajiv otrok, breza speča lepotica, smreka temna ženska …… Včasih se obraz ni hotel pokazati lep čas ali pa se je pokazal šele takrat, ko sem šla do drevesa in ga prosila za pomoč. Slike so nastajale po sklopih. Veliko so me naućila drevesa. Vsaka od njih ima svojo zdravilno energijo. Pri brezi, ki ima zdravilno energijo angelov sem imela veliko premišljevanja… kako imeti sebe rad. Bukev mi je pokazala, kako biti zavetje drugim, medtem ko se je pri smreki pokazala notranja svetloba, ki sije v temi. Vsako se je kazalo na svoj način in lahko sem mu samo sledila z barvami in čopičem.

Ob tej priliki, bi rada delila z vami misel starodavnih… Vse kar imamo, hrano, obleko, vse smo dobili od matere Zemlje in najmanj kar ji lahko damo nazaj je, da ji za vse kar smo in imamo, pokažemo hvaležnost, ljubezen in spoštovanje. In drevesa si to zaslužijo s čisto vestjo.

Program SOT 24,5 podpirajo FIHO ter posameznice in posamezniki, ki s svojim prostovoljnim delom pripomorejo k širitvi idej  YHD.

Dodaj komentar