Janja Katarinčič

od YHD (0 komentarjev) Janja Katarinčič

Kipec mačke

Začelo se je pred dobrimi desetimi leti, ko sem spoznala ljubezen svojega življenja. Poimenoval me je z ljubkovalnim vzdevkom Muco in od takrat dalje se v mojem življenju dejansko pojavljajo muce. Mačke so simbol neodvisnosti in samostojnosti in prav to je bilo v mojem življenju ključnega pomena, še posebno pred leti, ko sem se končno selila v svoje stanovanje. Takrat mi je moja prijateljica kot vselitveno darilo prinesla sliko dveh muc znane slikarke Rosine Wachtmeister.

Kmalu po vselitvi je v atrij mojega stanovanja začela prihajati muca. Vsak dan smo jo hranili z velikim veseljem in iz dneva v dan je bila bolj naša. Zagotovo pa je dokončno postala moja, ko je v moji shrambi skotila štiri mladičke. Muckov smo bili zelo veseli, žal pa jih je njihova mamica po manj kot treh tednih zapustila. Bila sem pretresena, ker so male muce jokale in klicale mamo. K sreči je bil takrat ob meni moj Primož, ki je muce odpeljal na veterinarsko kliniko, kjer so ga poučili, kako mladičke hraniti in negovati. Primož je zato, da bi lahko skrbel za mucke, vzel celo nekaj dni dopusta in v tem obdobju sva se še posebej zbližala. Od takrat naprej so muce dejansko simbol najinega življenja. Iz teh malih muc so zrasle prave tigrice, so ljubeče in zelo pozorne. Na žalost je pred dobrim letom ena od njih zbolela in poginila. Z besedami sploh ne morem opisati žalosti ob izgubi moje Lili. Toda še istega leta je v moje življenje prišla nova muca, ki je bila še mladiček in jo je nekdo verjetno kar vrgel čez ograjo mojega atrija. Malo garjavo bitje je postalo prava lepotička. To pa še ni vse. Pred nekaj meseci se je začasno k meni preselila moja prijateljica skupaj s svojima dvema mucama. Ena od njiju jo je že kmalu po prihodu popihala čez ograjo, ker jo je očitno ponovno zamikalo življenje potepuške muce. Druga pa je ostala, in sicer tudi potem, ko je moja prijateljica odšla v novo stanovanje. Skratka, živim s petimi čudovitimi mucami, ki so iz mene naredile boljšega človeka. Zaradi njih in ob njih spoznavam, kako krhko in obenem lepo ter dragoceno je življenje. In … še vedno sem Muca.

Dodaj komentar