Martina Piskač

od YHD (0 komentarjev) Martina Piskač

Lonec

Mogoče nenavadno, a resnično je, da je zelo pomemben predmet v mojem življenju 5-litrski kuhinjski lonec, ki simbolno predstavlja prehod iz gospodinje v aktivistko.

Že v najstniških letih, ko sem životarila v domu starejših občanov, sem sanjarila o neodvisnem življenju. Ko je kazalo, da bodo vse to le sanje, se mi je življenje obrnilo na glavo. Spoznala sem čudovitega partnerja, rodila hčerko in s pomočjo YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa, ki mi je omogočilo osebno asistenco, zaživela svoje sanje.

Končno sem lahko bila gospodinja, dobra mama in žena, vendar pa sem z leti, ko je hči odraščala in me vedno manj potrebovala, začutila, da to ni dovolj, da lahko in želim storiti več. Nujno sem potrebovala računalnik. Problem je nastal pri upravljanju, ki je omejeno zaradi mojega fizičnega hendikepa in glej ga zlomka – tukaj se pojavi moj kuhinjski lonec. Prej sem ga uporabljala le za kuho, sedaj pa mi predstavlja popolno višino podstavka, na katerega lahko položim računalnik in veselo delam. Tako sem postala »aktivistična gospodinja«, ki se vedno bori za neodvisno življenje hendikepiranih in predvsem za naš zakon o osebni asistenci, da bi končno zaživel. Aktivna sem tudi v Stranki enakih možnosti Slovenije SEM-SI, v zadnjem času pa še na internetnem portalu Za-misli.si, kjer poleg urejanja spletne strani, snemanja raznih dogodkov še montiram svoje posnetke in pri vsem tem je lonec nepogrešljivo orodje, ki je moj zvesti spremljevalec tudi na dopustu.

Dodaj komentar