Miro Kralj

od YHD (0 komentarjev) Miro Kralj

Stari globus

Slaba volja me prevzame, ko ga pogledam, a si ne morem kaj, da ga ne bi vsaj enkrat na dan ošvrknil s pogledom. Tudi moči nimam, da bi ga zagnal v smeti. Vse kaže, da bo ostal kar na polici s spomini in spominki, ki sem jih kupoval v času mojih potovanj.

Stari globus s starinsko mapo sveta, pripet na ličen kos lesa, je bil poklon mojega brata Dimitrija ob leta 1978 opravljeni maturi na pomorski šoli. Poklon je nosil jasno sporočilo, da mi sedaj svet leži pred nogami, le zajadrati moram vanj.

Prvo potovanje v Afriko in nato sanjsko enoletno potovanje okoli sveta na ladji Korotan je obetalo mnogo več, kakor je upala sanjati moja neizmerna fantazija. Pa so se nad mojimi nadaljnjimi življenjskimi plani nenadoma nagrmadili črni oblaki in vedel sem, da mi bo nevihta razbila barko in da tega ni moč preprečiti. In tako je bilo. Z razbitinami vred sem obležal v moji Izoli, medtem ko so ostale ladje hitele po morjih sveta.

Po dolgih letih so solze že dodobra očistile oko in sedaj mi je pogled nase in vesolje bolj sprejemljiv. Stari globus pa stoji in stoji tam na polici in zmeraj znova prebuja v meni neko pravljično neizpovedano zgodbo mladega fantiča.

Nazaj

Dodaj komentar