Stane Balažic

od YHD (0 komentarjev) Stane Balažic

Oreh

Moje ime je Stane in sem zaradi prometne nesreče tetraplegik že dvajseto leto. Živim doma z ostarelimi starši. Že polnih devet let sem član YHD-društva in uporabnik osebne asistence, ki mi omogoča neodvisno življenje v domačem okolju, ker pri vseh osnovnih in ostalih opravilih potrebujem pomoč druge osebe. Pred prometno nesrečo sem bil zaposlen kot elektrotehnik v nekdanjem podjetju Iskra, po nesreči pa sem se invalidsko upokojil.

Že od nekdaj sem zelo povezan in navezan na naravo, iz leta v leto še bolj. V sedanjem stanju pa naravo občutim bolj kot kdaj koli prej. Zelo me zanima zdrav način življenja, ki ga poskušam v okviru možnosti maksimalno prakticirati, kar mi pomaga pri vzdrževanju zdravja in dobrega počutja. O teh stvareh se rad pogovarjam ter z veseljem delim izkušnje, mnenja in nasvete. Narava je zelo kompleksna in raznolika. Poleg vode in ostalih stvari so mi v naravi najbližja drevesa, saj vsako drevo po svoje oddaja pozitivno energijo. Drevesa nam dajejo sadeže kot najboljšo hrano, poleg tega pa se tudi naša pljuča ob njih čistijo. Drevesa obnavljajo zrak. Z drevesi se ne srečujemo samo v naravi, ampak tudi na številnih ostalih raznolikih področjih, kajti koristnost dreves je brezmejna – umetnost, domača uporaba, lesna industrija, pohištvo, kurjenje v štedilnikih za kuho (od česar se v današnjem času že malo oddaljujemo), gretje čez zimo, hlajenje v drevesnih sencah čez poletje...

Veliko časa posvečam tudi varstvu in ohranjanju narave, saj me tudi to področje zelo zanima. Pri tem lahko vsak izmed nas veliko pripomore z lastnim osveščanjem o pomembnosti tega vidika in z delovanjem v tej smeri. Na prvi pogled je lahko tu veliko samoumevnega, vendar menim, da ni nič samoumevno, dokler je narava tako zelo onesnažena.

Predmet, ki sem ga izbral, je plod drevesa oreh, torej sadež oreh, ki simbolizira trpežnost, trdnost, trajnost, vzdržljivost, predvsem pomembna pa je njegova velika prehranska in zdravilna vrednost.

Nazaj

Dodaj komentar