Violeta Bilek

od YHD (0 komentarjev) Violeta Bilek

Figurica medeninastega kužka FILI

Po odhodu iz Zavoda za usposabljanje invalidne mladine v Kamniku leta 1970 sem bila doma veliko sama, ker je mama hodila v službo. Takrat še nisem imela električnega vozička, le ročnega, ki pa ga nisem mogla sama upravljati. Bila sem odvisna od tuje dobre volje, če bi želela kam iti. Teta Marija je bila tista, ki me je največkrat kam povabila in potem tudi peljala.

Veliki stari radio je sameval v spalnici, jaz pa sem večino dneva prebivala v kuhinji, kjer sem šivala, vezla, veliko brala in se pozneje tudi ponovno učila.

Da bi mi izpolnila »tišino dneva«, mi je prav Marija podarila majhen (5 x 20 x 25 cm velik) radiokasetar znamke Philips, istočasno pa tudi figurico medeninastega kužka. Ker sta »prišla« skupaj, je bila asociacija neizogibna. Kužku sem takoj dala ime Fili. Vedno sta bila skupaj in tudi veliko lepih, veselih »glasnih« uric sta mi prinesla.

Leto po mamini smrti, po odhodu iz Sarajeva (med vojno februarja 1994), sem ju dobila skupaj s preostalo pošiljko mojih osebnih stvari. Tokrat sta imela povsem drug pomen, sentimentalen, bolj simbolen – kot predmeta iz nekega »drugega« življenja.

Kaj kmalu sem dobila električni voziček in si s pomočjo osebne asistence ustvarila neodvisnost v hiški, ki je dostopna tako, da lahko vse potrebno opravljam sama.

Po vseh teh dogodkih me je čez čas v Ljubljani obiskala Marija. Kot begunka je med vojno izgubila stanovanje in tudi vse osebne stvari. Soseda ji je rešila le slike iz kante za smeti, kamor so bile odvržene. Zato se ji je še bolj milo storilo, ko je navkljub selitvam pri meni zagledala oba – Philips in Filija. Takrat sem se odločila in ji kasetar »vrnila nazaj«. Z veseljem ga je vzela, ker je bil prenosljiv in še vedno povsem uporaben.

Marije že dve leti ni več, ostal pa je majhen kužek Fili, svetel spominček, kot vezna nitka na vse čudovite trenutke, preživete skupaj, polne optimizma, zanimivih zgodb in vicev, ki jih je kar stresala iz rokava. Ni mi bila samo teta, bila mi je zvesta prijateljica vse moje življenje!

Dodaj komentar