Zlatka Jeri Zupančič

od YHD (0 komentarjev) Zlatka Jeri Zupančič

Pasja ovratnica

Poročila sva se pozno, oba v starosti okoli 40 let. Mož Marjan si je vedno želel, da bi imela »nekaj svojega« in tako sva si zgradila dom, ki je poln živali in rastlin.

Marjan je med drugim v zakon pripeljal novofundlanko Orko in mešančka Napoleona. Orka je ob dograditvi hiše preminila. Kot najstnica sem si ogledala film Sreča na vrvici in si nisem niti predstavljala, da bom nekega dne tudi sama ponosna lastnica takega psa. Očitno pa mi je bila ta pasma usojena in je skupaj z novim domom v najino življenje vkorakala mala črna kosmata kepica, ki je dobila ime Alfa. Napoleon sprva nad njo ni bil navdušen, kasneje pa sta postala nerazdružljiva prijatelja.

Na začetku najine skupne poti sva bila boljšega zdravja in sva se odločila za nakup vozila, s katerim smo lahko potovali vsi: midva, oba kužka in »obvezna prtljaga«: invalidski voziček in skuter. Po dolgem in počez smo v nekaj letih prepotovali večji del naše domovine. Najbolj prijetno je bilo vsem v Kranjski Gori, kjer sva imela apartma, kužka pa vrt. Skupaj smo bili na Vršiču, v Trenti in drugod.

Priznati pa si je treba, da je zdravje pešalo in sposobnosti vedno manjšale, zato je ostalo še veliko želja neuresničenih. Po devetih letih je preminila psička Alfa, ki jo je po treh mesecih nasledila še zadnja – tretja novofundlanka Miša. Res je, da so bile vse tri psičke iste pasme, vendar so se med seboj značajsko in fizično zelo razlikovale. Preminula pa ni samo psička, ampak tudi mešanček Napoleon. Sedaj se okrog naše hiše že nekaj let podi »varnostnik« Bučko.

Do sedaj sem življenje opisovala zgolj s prijetne strani. Žal pa sedaj oba brez pomoči, ki nama jo nudi društvo YHD, več ne zmoreva. Življenje je kljub temu vredno živeti, saj se v njem vedno najde kaj lepega. Osebni asistenci, ki nama jo zagotavlja društvo YHD, ter veliki požrtvovalnosti vsakega posameznika, ki tvori ekipo YHD, gre zahvala, da se veselim vsakega novega dne.

Dodaj komentar