Razstava "Osebna asistenca je naša eksistenca"

 • Ana Poročnik

  Ana Poročnik

  7. 7. 2009 je bil prav poseben dan. Dan, ki ga nikoli ne pozabiš. Poln pričakovanj, strahu, sreče, vznemirjenja … »Gospa Poročnik, postali boste mamica,« so bile besede medicinske sestre, ki me je spremljala skozi ta dan.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Ana Poročnik

 • Andrej Lazar

  Andrej Lazar

  Rad imam knjige. Moji domači me radi obdarujejo z njimi. Brat mi za darilo, kadar kaj praznujem ali kamor koli gre, prinese kakšno. Posebno rad imam takšne živih barv in nenavadnih oblik. Pa prevelika ne sme biti, da jo z lahkoto držim v roki.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Andrej Lazar

 • Andreja Bego

  Andreja Bego

  Življenje je nepredvidljivo. Nikoli ne veš, kaj te čaka. Tudi mene je presenetilo, ko sem zbolela. Zadnjih pet let pa me je priklenilo na voziček. In takrat sem kupila blazino za v voziček.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Andreja Bego

 • Bojan Markovič

  Bojan Markovič

  Mini džojstik mi pomeni drugo polovico samostojnega življenja, seveda je prva polovica osebni asistent. In ko seštejem obe polovici, dobim popolno samostojno življenje. Zaradi značilnosti mojega zdravstvenega stanje sem odvisen od obeh polovic.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Bojan Markovič

 • Bor Melanšek

  Bor Melanšek

  Moj osebni predmet, ki bi vam ga rad predstavil, je kipec. Kipec bika, pripravljenega na boj, kot simbol moči.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (1 komentarjev) Bor Melanšek

 • Boštjan Novak

  Boštjan Novak

  Poleg asistence in asistenta, ki mi sploh omogočata bivanje doma, se zadnje čase precej ukvarjam tudi s prenosnim računalnikom. Zaradi narave svoje poškodbe, sem namreč tetraplegik, so moje gibalne sposobnosti zelo omejene.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Boštjan Novak

 • Božena Potočnik

  Božena Potočnik

  Knjige so naočniki, skozi katere opazujemo svet. (Feuchtersleben)
  Moja najboljša spremljevalka skozi življenje je knjiga. Z znanjem brajice sem lahko doživela vedno nove dogodivščine, ki so me čakale na konicah mojih prstov.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Božena Potočnik

 • Branko Šenkiš

  Branko Šenkiš

  Že od malih nog sem rad prepeval in v 4. razredu pri birmi dobil novo harmoniko. Z veseljem sem pridobival znanja o igranju inštrumenta in po nekaj tednih je že bilo mogoče prepoznati melodije,ki so prihajale iz harmonike.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Branko Šenkiš

 • Damjan Lumpret

  Damjan Lumpret

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Damjan Lumpret

 • Darja Dimec

  Darja Dimec

  Mamica mi je povedala, da sem kot dojenček zamenjala dan in noč. Bolj sem bila aktivna ponoči. Ker imam tudi velike oči, mi je brat dal ime Sova in mi kupil prvo. To mi je bilo zelo všeč in tako sem začela zbirati sove.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Darja Dimec

 • Elena Pečarič

  Elena Pečarič

  Nedvomno je pomenila pomembno prelomnico v mojem življenju odločitev, da kandidiram na volitvah 2007, in sicer nič manj kot za predsednico RS. Zakaj pa ne?

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Elena Pečarič

 • Emil Bohinc

  Emil Bohinc

  Pogosto nosim pokrivalo, največkrat kar kapico s ščitnikom. Pričujoča kapica s ščitnikom mi je ljuba zaradi rdeče peterokrake zvezde in je darilo s Kube.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Emil Bohinc

 • Goran Sabo

  Goran Sabo

  Ne vem čisto natančno, kako naj poimenujem ta moj zelo pomemben »home made« predmet, ki mi omogoča, da sem aktiven oziroma da opravljam svoje delo kot izdelovalec spletnih strani.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Goran Sabo

 • Grega Fajdiga

  Grega Fajdiga

  Branje je bilo vedno eden mojih najljubših konjičkov. Že v osnovni šoli ni bilo nič lepšega kot potopiti se v mojstrsko ustvarjen literarni svet in kakovostno knjigo sem po navadi le stežka odložil, preden sem se prebil do zadnje platnice.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Grega Fajdiga

 • Irena Maučec

  Irena Maučec

  Irena je vedno rada hodila v naravo in se sprehajala po polju. Najlepše pa je bilo vedno spomladi, ko so cvetele močvirske logarice oziroma rdeči zvončki, kot jim pravimo pri nas. Tudi na sliki drži eno v svoji roki.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Irena Maučec

 • Janja Katarinčič

  Janja Katarinčič

  Začelo se je pred dobrimi desetimi leti, ko sem spoznala ljubezen svojega življenja. Poimenoval me je z ljubkovalnim vzdevkom Muco in od takrat dalje se v mojem življenju dejansko pojavljajo muce. Mačke so simbol neodvisnosti in samostojnosti in prav to je bilo v mojem življenju ključnega pomena, še posebno pred leti, ko sem se končno selila v svoje stanovanje. Takrat mi je moja prijateljica kot vselitveno darilo prinesla sliko dveh muc znane slikarke Rosine Wachtmeister.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Janja Katarinčič

 • Jožica Štrumbelj

  Jožica Štrumbelj

  Stanovanje pomeni zame prelomnico v mojem življenju, s katero se mi je zgodila zasebnost in dostojanstvo, vse tisto, kar je za vsakogar samoumevno.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Jožica Štrumbelj

 • Katrin Modic

  Katrin Modic

  S svojo družino in mucami živimo dvojno življenje: med tednom smo bolj intelektualno zaposleni, naše življenje je navzven bolj umirjeno, poteka po urnikih, ki nam jih določajo obveznosti. Konec tedna in med vikendi pa se preselimo v našo vas, kjer začnemo vsak po svoje bolj fizično aktivno življenje.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Katrin Modic

 • Marina Đurkas

  Kolo je bilo prva stvar, na katero sem pomislila, ko so me vprašali, kaj je tisto, kar sem v življenju rada počela.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Marina Đurkas

 • Martina Piskač

  Martina Piskač

  Mogoče nenavadno, a resnično je, da je zelo pomemben predmet v mojem življenju 5-litrski kuhinjski lonec, ki simbolno predstavlja prehod iz gospodinje v aktivistko.

  Že v najstniških letih, ko sem životarila v domu starejših občanov, sem sanjarila o neodvisnem življenju. Ko je kazalo, da bodo vse to le sanje, se mi je življenje obrnilo na glavo. Spoznala sem čudovitega partnerja, rodila hčerko in s pomočjo YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa, ki mi je omogočilo osebno asistenco, zaživela svoje sanje.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Martina Piskač

 • Mirica Ačko

  Mirica Ačko

  Sladko ali kislo, zeleno ali rdeče? Jabolko. Ima tudi simbolni pomen, igra glavno vlogo v mnogih zgodbah, ampak o tem danes ne bi … menda ima precej vitamina C in je energetsko precej bogat sadež, obstaja veliko sort, iz jabolk lahko naredimo sok, kis, spečemo zavitek, pito … ampak tudi o tem danes ne bi...

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Mirica Ačko

 • Miro Kralj

  Miro Kralj

  Slaba volja me prevzame, ko ga pogledam, a si ne morem kaj, da ga ne bi vsaj enkrat na dan ošvrknil s pogledom. Tudi moči nimam, da bi ga zagnal v smeti. Vse kaže, da bo ostal kar na polici s spomini in spominki, ki sem jih kupoval v času mojih potovanj.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Miro Kralj

 • Monika Rajšp

  Monika Rajšp

  Spomini so lepi in večni. Ta majhna ovčka je v našo družinsko gnezdo prinesla najlepše trenutke, ki naše življenje izpolnjuje kot najlepša dragocenost. Majhna ovčka je bila namreč prva igračka, ki je popestrila življenje najinemu sinu že v prvih dneh življenja. Rojstvo najinega sinka je bila za naju največja sreča, ki naju je doletela v življenju.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Monika Rajšp

 • Romana Šteblaj

  Romana Šteblaj

  S to „nenavadno knjigo“ – Svetim pismom, sem se prvič srečala pri desetih letih, ko sem ga zadela na tomboli v cerkvi. Sprva sem bila nad dobitkom razočarana. Bolj sem si želela dobiti kako igračo ali kaj drugega. V tem nezadovoljstvu pa sem nekako „slišala“ glas, ki mi je rekel, da je to najboljši dobitek, ki mi ga je Bog lahko dal. To je Njegova beseda. Te besede so me tako vzpodbudile, da sem takrat prvič pričela z branjem Svetega pisma in ga tudi prebrala. Vendar ga nisem razumela.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Romana Šteblaj

 • Silvo Mehle

  Silvo Mehle

  Ljudje na meni najprej opazijo, da sem dolg kot ponedeljek in ker ta dan v tednu ni predmet, me ne more predstavljati. Druga stvar je zagotovo ta, da sem suh kot »suha južina«. Po vsej verjetnosti bi s tem nenavadnim bitjem našla še kakšno skupno točko. Vendar v vsej svoji obliki, seveda, menim, da je pripomoček, s katerim ustvarjam in oblikujem svoje življenje – čopič. Je predmetnofizična kopija mene. Dolg – kot jaz, tanek (suh) – kot jaz in na koncu, na vrhu te dolžine je en sam gibljivi del. V njegovem primeru so to dlake in v mojem moja glava. Vse ostalo je statično.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Silvo Mehle

 • Sonja Pungertnik

  Sonja Pungertnik

  Že kot otrok sem bila obdarjena z močnim glasom in darom govora. Ni čudno, da me je vzgojiteljica v Zavodu za slepo in slabovidno mladino klicala kar »zvočnik«. Treme skorajda nisem poznala.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Sonja Pungertnik

 • Stane Balažic

  Stane Balažic

  Moje ime je Stane in sem zaradi prometne nesreče tetraplegik že dvajseto leto. Živim doma z ostarelimi starši. Že polnih devet let sem član YHD-društva in uporabnik osebne asistence, ki mi omogoča neodvisno življenje v domačem okolju, ker pri vseh osnovnih in ostalih opravilih potrebujem pomoč druge osebe. Pred prometno nesrečo sem bil zaposlen kot elektrotehnik v nekdanjem podjetju Iskra, po nesreči pa sem se invalidsko upokojil.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Stane Balažic

 • Tanja Toto

  Tanja Toto

  Veliko je področij, ki me zanimajo, glasba pa je tisto, kar ima name že od nekdaj največji vpliv. V preteklosti sem se tudi sama preizkusila v petju, vendar sem ga kasneje opustila. Pred tremi leti sem doživela osebno krizo, katere rezultat je bilo med drugim tudi spoznanje, da se v svojem življenju ne bom počutila izpolnjeno, če se ne bom naučila igrati na kakšen inštrument.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Tanja Toto

 • Tjaša Kos

  Tjaša Kos

  Imam veliko srečo. Za razliko od ostalih kavčev, ki se jim življenje vrti vedno v istih okvirih, je pri meni zelo razgibano. Kolikor je pač lahko razgibano življenje velikega, robustnega kavča … Sem namreč terapevtski kavč. Stojim v majhni sobi, kjer mi družbo delata mehka orientalska preproga in rahlo zaprašena dracena. Sem velik in mehak. Tiste vrste kavč, v katerega se pogrezneš, ki te nežno objame kot mamino naročje …

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Tjaša Kos

 • Venčko Petrič

  Venčko Petrič

  Že v srednješolskih letih sem sanjal o glasbenem stolpu, a možnosti, da bi si ga kupil, nisem imel. Takrat pri nas res kvalitetnih stvari ni bilo in ker nam je bila najbližja Italija, Stara Gorica, sem hodil v trgovino Kersevani ogledovat, kaj vse imajo.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Venčko Petrič

 • Viki Vertačnik

  Viki Vertačnik

  Šah je res moja velika ljubezen. Res se ne more meriti z mojo ljubeznijo do družine, a ta kraljevska igra je trdno zasidrana v mojem srcu že od rane mladosti. Kako in zakaj je do tega prišlo, pa čisto natančno ne vem. Spominjam se, kako sem občudoval očeta, ki je v dolgih zimskih večerih bil boje na 64-ih poljih s svojimi znanci.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Viki Vertačnik

 • Violeta Bilek

  Violeta Bilek

  Po odhodu iz Zavoda za usposabljanje invalidne mladine v Kamniku leta 1970 sem bila doma veliko sama, ker je mama hodila v službo. Takrat še nisem imela električnega vozička, le ročnega, ki pa ga nisem mogla sama upravljati. Bila sem odvisna od tuje dobre volje, če bi želela kam iti. Teta Marija je bila tista, ki me je največkrat kam povabila in potem tudi peljala.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Violeta Bilek

 • Zlatka Jeri Zupančič

  Zlatka Jeri Zupančič

  Poročila sva se pozno, oba v starosti okoli 40 let. Mož Marjan si je vedno želel, da bi imela »nekaj svojega« in tako sva si zgradila dom, ki je poln živali in rastlin.

  Beri naprej ...

  2014 od YHD (0 komentarjev) Zlatka Jeri Zupančič