YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Klub SOT 24,5, Masarykova 24, Metelkova mesto

zemljevid

13.05.2005, Protest društva YHD za pravičnejšo delitev denarja, Delo

Ljubljana – Približno osemdeset članov, prijateljev in simpatizerjev YHD - Društva za teorijo in kuluturo hendikepa je včeraj pred zgradbo državnega zbora in poslopjem vlade pripravilo buren protest. Razlog: po skoraj dveh mesecih – od kar so jasno postavili zahteve v zvezi s pravičnejšim razdeljevanjem sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), diskriminatornim in nelegitimnim ustanavljanjem Nacionalnega sveta invalidskih organizacij (NSIOS), nekorektno izpeljavo postopkov izbire kandidatov za svet vlade za invalide in samovoljo funkcionarjev v Svetu invalidskih organizacij (SIOS) – ugotavljajo, da se ni nič spremenilo na bolje. Predsednik odbora DZ Stanislav Brenčič je šel med protestnike in medijem izjavil, da že devet let deluje v odboru, zato ve, da je ta veliko storil za invalidskega varstva. Pristop YHD je povsem nekorekten; pomeni izsiljevanje, izzivanje in celo dviga nestrpnost med invalidi, kar ni dobro. Odbor je s spremembami ključnih aktov Fiha, ki jih je podprl tudi DZ, dosegel, da se vlada lahko zdaj loti sprememb zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenija. Ta zakon pa je temelj za celotne javne predpise, ki urejajo delovanje Fiha.

J. G.