YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa

Vabljeni na otvoritev razstave

Svetloba v glavi

Miro Starič

sreda, 9. 2. 2011, ob 20 uri, v SOT24,5 Metelkova mesto.

Miro Starič je že zelo zgodaj imel slikarske ambicije, ki pa so se začele uresničevati šele leta 1973, Začel je slikati na opeko tematiko fresk iz samostanov. Slikanje na opeko je čisto njegov izum, danes pa je to že kar nekaj običajnega. Kasneje ga je privlačila narava, začel si je napenjati ter pripravljati platna in slikati z akrilom. Kasneje ga je premagal izziv lepote, starih kmečkih hiš in kozolcev, ki jih dandanes že redko srečamo. Zelo veliko je slikal in se kot avtodidakt izpopolnjeval. Morda malo samosvoj in zavračajoč avtoriteto, je odkrival svetlobo in barve na svoj način, in iz sebe. Fascinira ga svetloba in likovna ureditev, ter neka brezčasna pripovednost te naše nedoumljive realnosti, ki nam dovoljuje le površno dojemanje, zaradi neprestanega notranjega dialoga. Stvari, ki jih vidimo interpretiramo po svojih zmožnostih, njegova želja pa je najti bistvo tega, kaj navdušuje. Izhodišče je dobro počutje energija in svetloba v bitju, ki jo naj bi slike posredovale. Konceptualno se razvija še naprej, in se omejuje na naivno iskrenost, ki naredi njegove slike, ne glede na morebitno sofisticiranost, dopadljive in očem sprejemljive.

Slikarstvo je njegov skriti vrt, kjer eksperimentira z svojo sposobnostjo in željo po popolnosti, in kjer mirno in nepretenciozno, včasih kljubovalno iskreno, gradi. Po naravi je tak, da mu je precej vseeno za medijsko pozornost, ljubši mu je mir, tako svoj kot od drugih. Trenutno se izraža z oljnimi barvami. Experimentira pa tudi z elektromehaničnim kolažem, ker kot kompetenten elektronik vidi nove izzive in ga čar tehnike nagovarja tudi v to smer.

Živel je v Holandiji med leti 1980 in 1987, kje so se njegove slike prodajale v galeriji Imago in v trgovini na Kalver straat, ki je glavna nakupovalna peš cona v Amsterdamu.

Razstave: L. 1979 samostojna razstava v galeriji Commerce v Ljubljani

L. 1993 samostojna razstava v galeriji Commerce v Ljubljani

L. 1994 samostojna v Tinjah v Avstriji

Samostojna razstava v na Brdu pri Kranju, v Komnu, na krasu, na gradu Snežnik, in na Socerbu, kjer je imel stalno razstavo 9 let, v Galeriji Pungrt v Kranju, v kulturnem domu v Stražišču pri Kranju, galeriji v Zapolju, Logatec, Galerija Mitnica in galerija Dali v Kranju. Med leti 1993 in 2010 je bilo več razstav, extempore v Vodnjanu 2000 – 2007 in Grožnjanu 2006 - 2008.

Vljudno vabljeni!