• YHD
  • Prevozi in mobilnost

Prevozi in mobilnost hendikepiranih oseb

​V okviru projekta prevozi in mobilnost hendikepiranih oseb se opravljajo prevozi z društvenim kombijem. Prevozi so namenjeni predvsem uporabnikom programa NŽH, vendar pa se izvajajo tudi prevozi hendikepiranih članov in drugih hendikepiranih oseb, ki se obrnejo na nas z željo po prevozu. V društvu imamo samo en kombi, zato so prevozi praviloma vnaprej dogovorjeni, tedensko, v kolikor je možno, sicer pa tudi telefonsko sproti oz. za dan vnaprej. Prevozi se izvajajo največ po Ljubljani in njeni okolici, občasno pa tudi na območju cele Slovenije. Prevozi so na voljo cel dan oziroma po dogovoru, glede na možnosti, občasno tudi med vikendi in v večernih urah.

S prevozi v omejenem obsegu kompenziramo pomanjkanje ustreznih, prilagojenih prevozov v okviru javne mreže prevozov in povečuje možnost mobilnosti za hendikepirane osebe, saj te pogosto zaradi slabega materialnega položaja nimajo lastnega prevoznega sredstva, pogosto pa (še bolj v preteklosti) niso imele možnosti osebne asistence, ki bi jim omogočala tudi vožnjo z lastnim osebnim avtomobilom. Mreža javnih prevozov je v krajih izven urbanih središč neobstoječa. Mobilnost je sestavni in nepogrešljivi del posameznikove neodvisnosti. Prevozi omogočajo uporabnikom nemoteno opravljanje njihovih vsakdanjih obveznosti (študij na fakulteti, prihod na delovno mesto in iz njega), opravkov (na banko, na pošto, v trgovino) in preživljanje prostega časa glede na želje in interese (obiski koncertov, kino predstav, gledališča...)