od

14. mednarodni festival Igraj se z mano

 

Tudi letos smo se udeležili 14. mednarodnega festivala Igraj se z mano, ki ga organizirata Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. Festival je potekal od 27. 5. do 7. 6. 2020. Zaradi epidemije se je letos dogajanje iz Kongresnega trga preselilo na spletne platforme. V okviru projekta Bontonček smo izvedli 4 delavnice, na katerih smo rušili stereotipe o tem, česa hendikepirani ne zmoremo.

Prilagojeni vrtiljak

Udeleženci delavnic so bili učenci v starosti med 8 in 12 let, nekaterim pa so se pridružili tudi njihovi starši. Spoznali so  tehnične pripomočke, spremenjene načine in osebno asistenco, ki hendikepiranim osebam omogočajo, da lahko opravljajo enake aktivnosti kot drugi ljudje. Izvedeli so, katera so primerna poimenovanja za ljudi, ki imajo kakšno od zmožnosti zmanjšano in kateri pristopi do hendikepiranih so ustrezni. Pokazali smo nekatere ovire, na primer v javnem prometu, predvsem pa v prepričanjih, ki hendikepiranim velikokrat onemogočajo neodvisno življenje. Udeleženci delavnic so povedali, da so izvedeli veliko stvari, ki jih prej niso poznali.

Naslednje leto se bomo ponovno udeležili festivala. Verjamemo, da s pomočjo delavnic ustvarjamo bolj strpno družbo. Zmanjšujemo strahove, ki izvirajo iz pomanjkanja znanja in informacij. Strah pred tem, da življenje s hendikepom nima smisla, nas omejuje in slabša kvaliteto našega sobivanja.

Več novic

Nazaj

 

Že dolgo časa nismo nič pisali o stalni sistemski in pereči problematiki ravnanja z javnimi sredstvi, ki pa so izzvzeta iz proračuna RS, torej sredstvi za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij – FIHO.

 

Društvo YHD je eden izmed izvajalcev Osebne asistence. Trenutno iščemo več osebnih asistentk in asistentov na območju celotne Slovenije.Delo osebnega_e asistenta_tke obsega pomoč uporabniku pri vsakodnevnih opravilih: v gospodinjstvu, pri osebni negi in spremstvu. Delo poteka po navodilih uporabnika. Mesečno plačilo je 1.043,68 EUR bruto (23. razred).

 

Fakulteta za socialno delo v okviru EU projekta RISEWISE izvaja spletno raziskavo o življenju žensk z ovirami, namenjeni vprašanjem enakosti žensk in socialni izključenosti. Prosimo vas, da na anketo odgovorite ali jo po svojih poteh in zmožnostih posredujete ženskam z ovirami, starejšim od 18 let.

 

Ministrica Ksenja Klampfer že dolgo ve za težave in nepravilnosti, tudi zlorabe in dvomljive prakse, ki se dogajajo v povezavi z Zakonom o osebni asistenci, saj sem jo prvič s številnimi nepravilnostmi seznanila že marca 2019. Zato se mi zdi sedanje sprenevedanje in podcenjevanje obsežnosti in globine problema dejansko izjemno žaljivo in žalostno glede na resnost ter pomembnost zadeve.

Sofinancerji