od

NIJZ odobril prednostno cepljenje osebnih asistentov

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa je na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poslalo prošnjo in zdravniško priporočilo za prednostno cepljenje osebnih asistentov, z utemeljitvijo, da njihovo delo zajema stik z najranljivejšimi skupinami prebivalstva.

Pobudo in prošnjo so na NIJZ odobrili. V odgovoru na elektronsko sporočilo predsednice Društva YHD Elene Pečarič so zapisali, da so že na februarskem sestanku Delovne skupine za cepljenje proti covid-19 obravnavali tudi pobudo za prednostno cepljenje osebnih asistentov. Sporočili so, da bodo tisti osebni asistenti, ki se želijo cepiti, na vrsto prišli skupaj z zaposlenimi zaposleni v nujnih službah.

Prednostne skupine za cepljenje:

  • zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni in oskrbovanci v DSO in SVZ,
  • osebe, stare 80 let in več,
  • osebe, stare 75 let in več,
  • osebe stare 70 let in več ter posebej ranljivi kronični bolniki (ne glede na starost ),
  • osebe, stare 65 let in več,
  • kronični bolniki, stari od 18 do 64 let,
  • osebe, stare 60 let in več,
  • nujne službe (osebni asistenti)
  • ostalo prebivalstvo.


Vsi tisti asistenti, ki bi se želeli postaviti v vrsto za cepljenje, to storijo tako, da pri svojem osebnem zdravniku ali zdravnici povedo, da so zaposleni kot osebni asistenti in bi se želeli prednostno cepiti proti covid-19.

Na prednostno listo za cepljenje proti covid-19 so uvrščeni tudi osebni asistenti.
Na prednostno listo za cepljenje proti covid-19 so uvrščeni tudi osebni asistenti.
Več novic

Nazaj

 

ENIL - evropska mreža za neodvisno življenje javno poziva srbsko oblast, da pred sodišče privedejo storilce policijske brutalnosti, ki so 8. julija 2020, v Novem Sadu brutalno napadli avtističnega moškega.

 

Na Dunaju je v sklopu organizacije Zero Project, bila organizirana konferenca, kjer so v  treh dneh organizirali več kot 30 dogodkov, na katerih so predstavili inovacije in specializirane forume, ki so razpravljali o različnih temah vključujočega (inkluzivnega) izobraževanja.

 

ENIL – Evropska mreža za neodvisno življenje je pripravila anketo o Neodvisnem življenju, katere namen je boljše razumevanje neodvisnega življenja v Evropi.

 

Tudi letos smo se udeležili mednarodnega festivala Igraj se z mano, ki ga organizirata Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. Festival je potekal od 27. 5. do 7. 6. 2020. Zaradi epidemije se je letos dogajanje iz Kongresnega trga preselilo na spletne platforme.

 

Ko me je v sredo, 20. maja, zjutraj poklicala Elena, sem ji na hitro rekel, da nimam časa in naj bo kratka. To je moj standardni odziv na telefonske klice, kadar rišem. „Počakaj, to ti MORAM povedati. Danes ponoči je umrl Emil.“ V tistem trenutku sem se sesedel in val bolečine je stekel skozi moje telo. Otrokom sem rekel, naj mi prinesejo zavitek papirnatih brisač.

 

Mnogo prehitro nas je zapustil predragi prijatelj, sodelavec, borec za neodvisno življenje, soustanovitelj in ključni člen društva YHD, filozof in sociolog kulture ter vedno družbeno angažiran Emil Bohinc.

Poročilo odkriva, kako evropske države niso uspele omejiti in znižati revščino s katero se soočajo hendikepirani, še posebej sedaj, ko smo na pragu nove finančne krize.

 

Zaključil se je 7. evropski dan neodvisnega življenja, ki ga organizira Evropska mreža za neodvisno življenje Poglejte si slovenske fotografije, ki smo jih zbrali v ta namen.

 

5. maja 2020 bomo hendikepirani in naši podporniki obeležili 7. evropski dan neodvisnega življenja. Organizacija ENIL  je za letošnjo temo izbrala »svobodo« (angl. liberty).

Vabimo vas k sodelovanju.

 

 

Trenutne razmere zaradi epidemije in uvedba varnostnih ukrepov za preprečevanja širjenja virusa so močno posegli v naša življenja, zato vsem uporabnikom ponujamo vrstniško podporo preko telefona.

 

Taksativno bomo našteli bistvene spremembe, ki so potrebne, da se dopolni izvajanje ZOA in s tem zmanjša tveganje za zlorabe zakona v škodo upravičencev oz. uporabnikov ter nenamensko porabo sredstev za to pravico.

 

Moč, ker imam izkušnjo, ki sem jo izkusila in okusila, ki me je izkušala in preizkušala, izkušnja, ki me je, milo rečeno, močno in globoko prizadela, me ranila, oziroma, kjer sem bila (in s tem, da sem bila) ranjena – skoraj paradoksno se sliši – v določenem pogledu utrdila, učvrstila.

Elena Pečarič

Sofinancerji