od

NIJZ odobril prednostno cepljenje osebnih asistentov

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa je na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poslalo prošnjo in zdravniško priporočilo za prednostno cepljenje osebnih asistentov, z utemeljitvijo, da njihovo delo zajema stik z najranljivejšimi skupinami prebivalstva.

Pobudo in prošnjo so na NIJZ odobrili. V odgovoru na elektronsko sporočilo predsednice Društva YHD Elene Pečarič so zapisali, da so že na februarskem sestanku Delovne skupine za cepljenje proti covid-19 obravnavali tudi pobudo za prednostno cepljenje osebnih asistentov. Sporočili so, da bodo tisti osebni asistenti, ki se želijo cepiti, na vrsto prišli skupaj z zaposlenimi zaposleni v nujnih službah.

Prednostne skupine za cepljenje:

• zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni in oskrbovanci v DSO in SVZ,
  • osebe, stare 80 let in več,
  • osebe, stare 75 let in več,
  • osebe stare 70 let in več ter posebej ranljivi kronični bolniki (ne glede na starost ),
  • osebe, stare 65 let in več,
  • kronični bolniki, stari od 18 do 64 let,
  • osebe, stare 60 let in več,
  • nujne službe (osebni asistenti)
  • ostalo prebivalstvo.

Vsi tisti asistenti, ki bi se želeli postaviti v vrsto za cepljenje, to storijo tako, da pri svojem osebnem zdravniku ali zdravnici povedo, da so zaposleni kot osebni asistenti in bi se želeli prednostno cepiti proti covid-19.

Na prednostno listo za cepljenje proti covid-19 so uvrščeni tudi osebni asistenti.
Več novic

Že dolgo časa nismo nič pisali o stalni sistemski in pereči problematiki ravnanja z javnimi sredstvi, ki pa so izzvzeta iz proračuna RS, torej sredstvi za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij – FIHO.

Društvo YHD je eden izmed izvajalcev Osebne asistence. Trenutno iščemo več osebnih asistentk in asistentov na območju celotne Slovenije.Delo osebnega_e asistenta_tke obsega pomoč uporabniku pri vsakodnevnih opravilih: v gospodinjstvu, pri osebni negi in spremstvu. Delo poteka po navodilih uporabnika. Mesečno plačilo je 1.043,68 EUR bruto (23. razred).

Fakulteta za socialno delo v okviru EU projekta RISEWISE izvaja spletno raziskavo o življenju žensk z ovirami, namenjeni vprašanjem enakosti žensk in socialni izključenosti. Prosimo vas, da na anketo odgovorite ali jo po svojih poteh in zmožnostih posredujete ženskam z ovirami, starejšim od 18 let.

Ministrica Ksenja Klampfer že dolgo ve za težave in nepravilnosti, tudi zlorabe in dvomljive prakse, ki se dogajajo v povezavi z Zakonom o osebni asistenci, saj sem jo prvič s številnimi nepravilnostmi seznanila že marca 2019. Zato se mi zdi sedanje sprenevedanje in podcenjevanje obsežnosti in globine problema dejansko izjemno žaljivo in žalostno glede na resnost ter pomembnost zadeve.

Sofinancerji