od

Dokumentarni film živiM

Na letošnjem 23. Festivalu slovenskega filma si med drugim lahko od 6.10. do 11.10. brezplačno na spletni platformi ogledate dokumentarni film živiM, ki opisuje življenje Martine Piskač, ki kljub težkemu fizičnemu hendikepu, živi aktivno in enakopravno.

Film opisuje življenje Martine Piskač od zgodnjega otroštva, najstniških let, mladosti in materinstva. Martina ima spinalno mišično atrofijo. Življenje, ki ga je glede na številne negativne prognoze uspela obrniti sebi v prid, po svojih željah ter ambicijah, v aktivno in enakopravno. Kljub težkemu in napredujočemu fizičnemu hendikepu, zaradi katerega je na električnem vozičku, s pomočjo osebne asistence sedaj živi neodvisno. Sama ne more premakniti niti roke, pa vendar živi s polno paro, v pravem pomenu besede. Film živiM podira predsodke, da je življenje skromno in pusto, manj ustvarjalno in razposajeno in dokazuje, da ni meja volji, razumu in hotenju. Prav zaradi hendikepa Martina dobro ve, kako dragoceno je življenje, saj je že večkrat gledala smrti v oči in jo do sedaj vedno pregnala. Na svoje življenje gleda tudi z vidika ironije in samoironije, ki je mnogokrat pogoj, da se prebrodi tudi najtežje trenutke.

Izjava režiserja

V pogovorih z ženo je nastala ideja, da bi o Martini posneli krajši prispevek. Kot krajše sporočilo oz. komentar o njenem bivanju. Brez znanja in brez izkušenj sva eksperimentirala, kako najbolje prepričljivo povedati takšno zgodbo. Po treh letih vztrajanja je nastala pripoved o volji do življenja. Na ta način sva želela razmišljati o medsebojnih odnosih in prenašanju težkih bremen ter o dolžnostih, ki jih imamo drug do drugega.

Film si lahko ogledate tako, da:

1. Kliknete na povezavo: https://www.fsf.si/2020/class/zivim/?wcs_timestamp=1601942400
  2. Pritisnete na VIDEO NA ZAHTEVO
  3. Pritisnete na Nimate kode za ogled?
  4. Izpolnite podatke, tam kjer piše program označite Celovečerni film
  5. Pritisnete na Pošlji zahtevo

Povzeto po: za-misli.si

Več novic

Društvo YHD vabi na tiskovno konferenco ob izdaji celovitega priročnika o osebni asistenci, ki izhaja iz koncepta neodvisnega življenja in je pionirski v slovenskem prostoru.

Svoje življenje si težko predstavljam neodvisno brez vozička. Med nešteto stvarmi, ki jih ljudje uporabljamo, pa prav voziček spada med najbolj zgodovinsko obtežene z negativnimi predstavami in strahovi. Ker se mu s tem dela krivica, si zasluži, da ob evropskem dnevu neodvisnega življenja, ki ga obeležujemo na današnji dan in je letos posvečen mobilnosti, zapišem nekaj misli o tem super pripomočku.

Zumra Jašarević je po poklicu ekonomska tehnica, pred upokojitvijo je delala kot računovodkinja, toda v resnici je že celo življenje popotnica:
»Moja največja ljubezen so
potovanja. Že od nekdaj. Najlepši spomini me vežejo na Jemen, Iran, Egipt, Jordanijo, Provanso, Korziko, Ukrajino ....«

To je naslov knjige o življenju Gordane Rajkov, srbske aktivistke za pravice žensk in hendikepiranih oseb ter ključne promotorke neodvisnega življenja v Srbiji. Evropska mreža za neodvisno življenje jo je počastila s sprejetjem v dvorano slavnih aktivistov.

Anja Slak je še pred dobrim letom dni živela v domu za starejše občane. Njeno fizično in psihično stanje se je slabšalo, zato se je obrnila na Društvo YHD. Vedela je namreč dvoje: da ne želi več živeti v domu, kjer se je počutila kot v zaporu, in da ima YHD v najemu neprofitni prehodni stanovanji, namenjeni osebam s hendikepom, ki želijo zapustiti institucijo, se osamosvojiti in zaživeti neodvisno.

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa je na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poslalo prošnjo in zdravniško priporočilo za prednostno cepljenje osebnih asistentov, z utemeljitvijo, da njihovo delo zajema stik z najranljivejšimi skupinami prebivalstva.

Poljska vlada si od leta 2019 prizadeva za izdelavo uspešnih strategij deinstitucionalizacije, kar je posledica zahtev Evropske unije. V okviru tega projekta so Poljaki sestavili delovno skupino iz sedmih nevladnih invalidskih organizacij, ki se je poglobila v razvijanje (storitev) osebne asistence in odpiranje Centrov za Neodvisno življenje hendikepiranih (NŽH).

Zavod Risa, ki prihaja iz Podgorja pri Slovenj Gradcu nas je prosil za pomoč in sodelovanje pri evropskem projektu na temo razvoja in širjenja lahkega branja.

Društvo Altra v sodelovanju z Mirovnim inštitutom izvaja program ARVID - Izboljšanje dostopa do pravic v skladu z Direktivo o žrtvah za osebe z ovirami. V okviru tega izvajajo anketo, s katero želijo zbrati podatke, ki bi jim pomagali oceniti, kolikšen delež žrtev kaznivih dejanj predstavljajo hendikepirane oseb

Uporabnica osebne asistence piše odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, da naj ne ukine javnega prevoza. To namreč vpliva na izvajanje storitve osebne asistence od katere so odvisni ona in mnogo drugih, ki za življenje potrebujejo pomoč druge osebe.

Na letošnjem 23. Festivalu slovenskega filma si med drugim lahko od 6.10. do 11.10. brezplačno na spletni platformi - FSF ogledate dokumentarni film živiM, ki opisuje življenje Martine Piskač, ki kljub težkemu fizičnemu hendikepu, živi aktivno in enakopravno.

Letošnji že 13. Festival drugačnosti se je zaradi korona virusa iz stojnic in odra v mestnem jedru v Slovenj Gradcu preselil v kulturne ustanove.

Društvo YHD je v okviru projekta Bontonček v knjižnici Ksaverja Meška za strokovne delavce izvedlo delavnico »Neodvisno življenje: kljub oviram lahko opravljam aktivnosti, ki jih vsi ostali ljudje«.

Sofinancerji