od

Dokumentarni film živiM

Na letošnjem 23. Festivalu slovenskega filma si med drugim lahko od 6.10. do 11.10. brezplačno na spletni platformi ogledate dokumentarni film živiM, ki opisuje življenje Martine Piskač, ki kljub težkemu fizičnemu hendikepu, živi aktivno in enakopravno.

Film opisuje življenje Martine Piskač od zgodnjega otroštva, najstniških let, mladosti in materinstva. Martina ima spinalno mišično atrofijo. Življenje, ki ga je glede na številne negativne prognoze uspela obrniti sebi v prid, po svojih željah ter ambicijah, v aktivno in enakopravno. Kljub težkemu in napredujočemu fizičnemu hendikepu, zaradi katerega je na električnem vozičku, s pomočjo osebne asistence sedaj živi neodvisno. Sama ne more premakniti niti roke, pa vendar živi s polno paro, v pravem pomenu besede. Film živiM podira predsodke, da je življenje skromno in pusto, manj ustvarjalno in razposajeno in dokazuje, da ni meja volji, razumu in hotenju. Prav zaradi hendikepa Martina dobro ve, kako dragoceno je življenje, saj je že večkrat gledala smrti v oči in jo do sedaj vedno pregnala. Na svoje življenje gleda tudi z vidika ironije in samoironije, ki je mnogokrat pogoj, da se prebrodi tudi najtežje trenutke.

Izjava režiserja

V pogovorih z ženo je nastala ideja, da bi o Martini posneli krajši prispevek. Kot krajše sporočilo oz. komentar o njenem bivanju. Brez znanja in brez izkušenj sva eksperimentirala, kako najbolje prepričljivo povedati takšno zgodbo. Po treh letih vztrajanja je nastala pripoved o volji do življenja. Na ta način sva želela razmišljati o medsebojnih odnosih in prenašanju težkih bremen ter o dolžnostih, ki jih imamo drug do drugega.

Film si lahko ogledate tako, da:

1. Kliknete na povezavo: https://www.fsf.si/2020/class/zivim/?wcs_timestamp=1601942400
  2. Pritisnete na VIDEO NA ZAHTEVO
  3. Pritisnete na Nimate kode za ogled?
  4. Izpolnite podatke, tam kjer piše program označite Celovečerni film
  5. Pritisnete na Pošlji zahtevo

Povzeto po: za-misli.si

Več novic

Že dolgo časa nismo nič pisali o stalni sistemski in pereči problematiki ravnanja z javnimi sredstvi, ki pa so izzvzeta iz proračuna RS, torej sredstvi za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij – FIHO.

Društvo YHD je eden izmed izvajalcev Osebne asistence. Trenutno iščemo več osebnih asistentk in asistentov na območju celotne Slovenije.Delo osebnega_e asistenta_tke obsega pomoč uporabniku pri vsakodnevnih opravilih: v gospodinjstvu, pri osebni negi in spremstvu. Delo poteka po navodilih uporabnika. Mesečno plačilo je 1.043,68 EUR bruto (23. razred).

Fakulteta za socialno delo v okviru EU projekta RISEWISE izvaja spletno raziskavo o življenju žensk z ovirami, namenjeni vprašanjem enakosti žensk in socialni izključenosti. Prosimo vas, da na anketo odgovorite ali jo po svojih poteh in zmožnostih posredujete ženskam z ovirami, starejšim od 18 let.

Ministrica Ksenja Klampfer že dolgo ve za težave in nepravilnosti, tudi zlorabe in dvomljive prakse, ki se dogajajo v povezavi z Zakonom o osebni asistenci, saj sem jo prvič s številnimi nepravilnostmi seznanila že marca 2019. Zato se mi zdi sedanje sprenevedanje in podcenjevanje obsežnosti in globine problema dejansko izjemno žaljivo in žalostno glede na resnost ter pomembnost zadeve.

Sofinancerji