od

Poleg Slovencev so pod drobnogled vzeli samo še Švede

Društvo YHD priskočilo na pomoč Poljakom pri sprejemanju ZOA

Tako je Center za pravice oseb z oviranostmi, eden od partnerjev poljskega Ministrstva za družino in socialne zadeve, ki je odgovoren za pripravo zakonskega vidika priprave Zakona o osebni asistenci (ZOA), navezal stik z društvom YHD. Ministrstvo je člane centra namreč usmerilo, naj preučijo zakone o osebni asistenci in njihovo delovanje v tistih državah EU, ki imajo najboljšo prakso. Na ožjem seznamu so se znašle  Severna Irska, Škotska, Nemčija, Češka, Slovenija in Švedska, od teh pa so na koncu pod drobnogled Poljaki vzeli zgolj Slovenijo in Švedsko.

Elena Pečarič, Klaudija Poropat in Adolf Ratzka med videokonferenco.
Elena Pečarič (levo), Klaudija Poropat in Adolf Ratzka (na ekranu) med videokonferenco.

Za strokovnjake iz Slovenije in Švedske so organizirali posebno videokonferenco, kjer sta slovenski sistem in zakonodajo predstavili Klaudija Poropat in Elena Pečarič iz Društva Yhd, švedskega pa sam začetnik NŽH Adolf Ratzka. Tako Slovenija kot Švedska sta predstavili pozitivne plati sprejemanja zakona, na kaj naj bo Poljska pri sprejemanju zakona pozorna, trojica strokovnjakov pa se je dotaknila tudi izzivov in anomalij, s katerimi se srečujejo, odkar je bil zakon sprejet.

Kolegi iz Centra za pravice oseb z oviranostmi so bili s pridobljenimi informacijami in uvidi zadovoljni, saj upajo, da bodo lahko na podlagi povedanega in slišanega sami spisali ter sprejeli čim bolj kakovosten ZOA.

Več novic

To je naslov knjige o življenju Gordane Rajkov, srbske aktivistke za pravice žensk in hendikepiranih oseb ter ključne promotorke neodvisnega življenja v Srbiji. Evropska mreža za neodvisno življenje jo je počastila s sprejetjem v dvorano slavnih aktivistov.

Anja Slak je še pred dobrim letom dni živela v domu za starejše občane. Njeno fizično in psihično stanje se je slabšalo, zato se je obrnila na Društvo YHD. Vedela je namreč dvoje: da ne želi več živeti v domu, kjer se je počutila kot v zaporu, in da ima YHD v najemu neprofitni prehodni stanovanji, namenjeni osebam s hendikepom, ki želijo zapustiti institucijo, se osamosvojiti in zaživeti neodvisno.

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa je na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poslalo prošnjo in zdravniško priporočilo za prednostno cepljenje osebnih asistentov, z utemeljitvijo, da njihovo delo zajema stik z najranljivejšimi skupinami prebivalstva.

Poljska vlada si od leta 2019 prizadeva za izdelavo uspešnih strategij deinstitucionalizacije, kar je posledica zahtev Evropske unije. V okviru tega projekta so Poljaki sestavili delovno skupino iz sedmih nevladnih invalidskih organizacij, ki se je poglobila v razvijanje (storitev) osebne asistence in odpiranje Centrov za Neodvisno življenje hendikepiranih (NŽH).

Zavod Risa, ki prihaja iz Podgorja pri Slovenj Gradcu nas je prosil za pomoč in sodelovanje pri evropskem projektu na temo razvoja in širjenja lahkega branja.

Društvo Altra v sodelovanju z Mirovnim inštitutom izvaja program ARVID - Izboljšanje dostopa do pravic v skladu z Direktivo o žrtvah za osebe z ovirami. V okviru tega izvajajo anketo, s katero želijo zbrati podatke, ki bi jim pomagali oceniti, kolikšen delež žrtev kaznivih dejanj predstavljajo hendikepirane oseb

Uporabnica osebne asistence piše odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, da naj ne ukine javnega prevoza. To namreč vpliva na izvajanje storitve osebne asistence od katere so odvisni ona in mnogo drugih, ki za življenje potrebujejo pomoč druge osebe.

Na letošnjem 23. Festivalu slovenskega filma si med drugim lahko od 6.10. do 11.10. brezplačno na spletni platformi - FSF ogledate dokumentarni film živiM, ki opisuje življenje Martine Piskač, ki kljub težkemu fizičnemu hendikepu, živi aktivno in enakopravno.

Letošnji že 13. Festival drugačnosti se je zaradi korona virusa iz stojnic in odra v mestnem jedru v Slovenj Gradcu preselil v kulturne ustanove.

Društvo YHD je v okviru projekta Bontonček v knjižnici Ksaverja Meška za strokovne delavce izvedlo delavnico »Neodvisno življenje: kljub oviram lahko opravljam aktivnosti, ki jih vsi ostali ljudje«.

Posebni poročevalci opozarjajo, da so institucionalne nastanitve postala žarišča COVID-19, in da je gradnja novih in vzdrževanje obstoječih institucij, majhnih ali velikih v nasprotju s konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov (CRPD), vključno s pravico do nediskriminacije in neodvisnega življenja v skupnosti.

ENIL - evropska mreža za neodvisno življenje javno poziva srbsko oblast, da pred sodišče privedejo storilce policijske brutalnosti, ki so 8. julija 2020, v Novem Sadu brutalno napadli avtističnega moškega.

Na Dunaju je v sklopu organizacije Zero Project, bila organizirana konferenca, kjer so v  treh dneh organizirali več kot 30 dogodkov, na katerih so predstavili inovacije in specializirane forume, ki so razpravljali o različnih temah vključujočega (inkluzivnega) izobraževanja.

Sofinancerji