od

Poleg Slovencev so pod drobnogled vzeli samo še Švede

 

Društvo YHD priskočilo na pomoč Poljakom pri sprejemanju ZOA

Tako je Center za pravice oseb z oviranostmi, eden od partnerjev poljskega Ministrstva za družino in socialne zadeve, ki je odgovoren za pripravo zakonskega vidika priprave Zakona o osebni asistenci (ZOA), navezal stik z društvom YHD. Ministrstvo je člane centra namreč usmerilo, naj preučijo zakone o osebni asistenci in njihovo delovanje v tistih državah EU, ki imajo najboljšo prakso. Na ožjem seznamu so se znašle  Severna Irska, Škotska, Nemčija, Češka, Slovenija in Švedska, od teh pa so na koncu pod drobnogled Poljaki vzeli zgolj Slovenijo in Švedsko.

 

Elena Pečarič, Klaudija Poropat in Adolf Ratzka med videokonferenco.
Elena Pečarič (levo), Klaudija Poropat in Adolf Ratzka (na ekranu) med videokonferenco.

 

Za strokovnjake iz Slovenije in Švedske so organizirali posebno videokonferenco, kjer sta slovenski sistem in zakonodajo predstavili Klaudija Poropat in Elena Pečarič iz Društva Yhd, švedskega pa sam začetnik NŽH Adolf Ratzka. Tako Slovenija kot Švedska sta predstavili pozitivne plati sprejemanja zakona, na kaj naj bo Poljska pri sprejemanju zakona pozorna, trojica strokovnjakov pa se je dotaknila tudi izzivov in anomalij, s katerimi se srečujejo, odkar je bil zakon sprejet.


Kolegi iz Centra za pravice oseb z oviranostmi so bili s pridobljenimi informacijami in uvidi zadovoljni, saj upajo, da bodo lahko na podlagi povedanega in slišanega sami spisali ter sprejeli čim bolj kakovosten ZOA.

 

 

 

Več novic

Nazaj

 

ENIL - evropska mreža za neodvisno življenje javno poziva srbsko oblast, da pred sodišče privedejo storilce policijske brutalnosti, ki so 8. julija 2020, v Novem Sadu brutalno napadli avtističnega moškega.

 

Na Dunaju je v sklopu organizacije Zero Project, bila organizirana konferenca, kjer so v  treh dneh organizirali več kot 30 dogodkov, na katerih so predstavili inovacije in specializirane forume, ki so razpravljali o različnih temah vključujočega (inkluzivnega) izobraževanja.

 

ENIL – Evropska mreža za neodvisno življenje je pripravila anketo o Neodvisnem življenju, katere namen je boljše razumevanje neodvisnega življenja v Evropi.

 

Tudi letos smo se udeležili mednarodnega festivala Igraj se z mano, ki ga organizirata Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. Festival je potekal od 27. 5. do 7. 6. 2020. Zaradi epidemije se je letos dogajanje iz Kongresnega trga preselilo na spletne platforme.

 

Ko me je v sredo, 20. maja, zjutraj poklicala Elena, sem ji na hitro rekel, da nimam časa in naj bo kratka. To je moj standardni odziv na telefonske klice, kadar rišem. „Počakaj, to ti MORAM povedati. Danes ponoči je umrl Emil.“ V tistem trenutku sem se sesedel in val bolečine je stekel skozi moje telo. Otrokom sem rekel, naj mi prinesejo zavitek papirnatih brisač.

 

Mnogo prehitro nas je zapustil predragi prijatelj, sodelavec, borec za neodvisno življenje, soustanovitelj in ključni člen društva YHD, filozof in sociolog kulture ter vedno družbeno angažiran Emil Bohinc.

Poročilo odkriva, kako evropske države niso uspele omejiti in znižati revščino s katero se soočajo hendikepirani, še posebej sedaj, ko smo na pragu nove finančne krize.

 

Zaključil se je 7. evropski dan neodvisnega življenja, ki ga organizira Evropska mreža za neodvisno življenje Poglejte si slovenske fotografije, ki smo jih zbrali v ta namen.

 

5. maja 2020 bomo hendikepirani in naši podporniki obeležili 7. evropski dan neodvisnega življenja. Organizacija ENIL  je za letošnjo temo izbrala »svobodo« (angl. liberty).

Vabimo vas k sodelovanju.

 

 

Trenutne razmere zaradi epidemije in uvedba varnostnih ukrepov za preprečevanja širjenja virusa so močno posegli v naša življenja, zato vsem uporabnikom ponujamo vrstniško podporo preko telefona.

 

Taksativno bomo našteli bistvene spremembe, ki so potrebne, da se dopolni izvajanje ZOA in s tem zmanjša tveganje za zlorabe zakona v škodo upravičencev oz. uporabnikov ter nenamensko porabo sredstev za to pravico.

 

Moč, ker imam izkušnjo, ki sem jo izkusila in okusila, ki me je izkušala in preizkušala, izkušnja, ki me je, milo rečeno, močno in globoko prizadela, me ranila, oziroma, kjer sem bila (in s tem, da sem bila) ranjena – skoraj paradoksno se sliši – v določenem pogledu utrdila, učvrstila.

Elena Pečarič

Sofinancerji