od

EDF objavil poročilo o revščini in socialni izključenosti oseb s hendikepom v EU

Evropski forum hendikepiranih - EDF

 

 

EDF - European Disability Forum – (slovensko: Evropski forum hendikepiranih) je pripravil 4. izdajo poročila o človekovih pravicah, ki se osredotoča na revščino in socialno izključenost oseb s hendikepom v Evropski Uniji. Odkrili so, da je 28,7 % ljudi v Evropski Uniji ogroženih in živijo na meji z revščino in ta številka se bo najverjetneje povečevala, glede na trenutno situacijo s pandemijo. Poročilo odkriva, kako evropske države niso uspele omejiti in znižati revščino s katero se soočajo hendikepirani, še posebej sedaj, ko smo na pragu nove finančne krize. Situacija se je še poslabšala od leta 2010, posebej v Estoniji, Luksemburgu, Nemčiji, Švedski, Irski, Češki, Litvi, Italiji, Nizozemski, Malti in Španiji.

V vseh državah Evropske Unije je večja verjetnost, da bodo hendikepirani imeli manj možnosti, in zato živeli revnejše z manj zaposlitvenimi možnostmi kot tisti, ki živijo brez hendikepa. Hkrati pa so osebe s hendikepom podvržene večjim stroškom življenja, saj družba nikakor ni prilagojena našim potrebam. Ocene kažejo, da so letni stroški, povezani s hendikepom na Švedskem, ocenjeni na 23.012,00 EUR, v Belgiji pa 14.550,00 EUR.

EDF apelira na Evropsko unijo in nacionalne odločevalce, da upoštevajo njihova priporočila. Predstavljamo izpostavljena priporočila:

  • Popolna implementacija EU socialnih pravic z oblikovanjem akcijskega načrta, ki vključuje predloge za vključitev hendikepiranih oseb.
  • Nadaljevanje izvajanja Evropske strategije o invalidnosti 2010–2020 tudi v prihodnjem desetletju, vključno z ukrepi, ki se ukvarjajo z naslavljanjem revščine in socialne izključenosti hendikepiranih oseb.
  • Sprejetje zakonodaje, ki bo hendikepirane zaščitila pred diskriminacijo na vseh področjih življenja, ne samo na področju zaposlovanja.
  • Ustvarjanje novih delovnih mest in jamstvo, ki hendikepiranim posameznikom zagotavlja možnost zaposlitve, prakse, usposabljanja itd. Nuditi podporo hendikepiranim osebam, ki iščejo delo, na način, da se jim ne odvzema olajšav, ki jih že prejemajo, ampak s prilagoditvijo delovnega mesta in drugimi oblikami podpore, ki jo potrebujejo, ko se zaposlijo.
  • Uporaba metod ocenjevanja invalidnosti, ki sledi CRPD (Konvencija Združenih narodov o pravicah invalidov), in ne medicinskim pogledom.
  • Vlaganje v dostopnost vseh podpornih struktur in storitev, namenjenih splošni javnosti, da bi jih lahko uporabljali tudi hendikepirane osebe, in s tem zmanjševati potrebo po posebnih storitvah, in tako zmanjšati stroške, povezane s hendikepom, na posameznika.

Celotno poročilo v angleščini si lahko preberete TUKAJ

 

 

 

Povzeto po: http://www.edf-feph.org

Več novic

Nazaj

 

Voščilo YHD-jeve ekipe ob prihajajočih praznikih

 

Društvo Altra v sodelovanju z Mirovnim inštitutom izvaja program ARVID - Izboljšanje dostopa do pravic v skladu z Direktivo o žrtvah za osebe z ovirami. V okviru tega izvajajo anketo, s katero želijo zbrati podatke, ki bi jim pomagali oceniti, kolikšen delež žrtev kaznivih dejanj predstavljajo hendikepirane oseb

 

Uporabnica osebne asistence piše odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, da naj ne ukine javnega prevoza. To namreč vpliva na izvajanje storitve osebne asistence od katere so odvisni ona in mnogo drugih, ki za življenje potrebujejo pomoč druge osebe.

 

Na letošnjem 23. Festivalu slovenskega filma si med drugim lahko od 6.10. do 11.10. brezplačno na spletni platformi - FSF ogledate dokumentarni film živiM, ki opisuje življenje Martine Piskač, ki kljub težkemu fizičnemu hendikepu, živi aktivno in enakopravno.

 

Letošnji že 13. Festival drugačnosti se je zaradi korona virusa iz stojnic in odra v mestnem jedru v Slovenj Gradcu preselil v kulturne ustanove.

Društvo YHD je v okviru projekta Bontonček v knjižnici Ksaverja Meška za strokovne delavce izvedlo delavnico »Neodvisno življenje: kljub oviram lahko opravljam aktivnosti, ki jih vsi ostali ljudje«.

Posebni poročevalci opozarjajo, da so institucionalne nastanitve postala žarišča COVID-19, in da je gradnja novih in vzdrževanje obstoječih institucij, majhnih ali velikih v nasprotju s konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov (CRPD), vključno s pravico do nediskriminacije in neodvisnega življenja v skupnosti.

 

ENIL - evropska mreža za neodvisno življenje javno poziva srbsko oblast, da pred sodišče privedejo storilce policijske brutalnosti, ki so 8. julija 2020, v Novem Sadu brutalno napadli avtističnega moškega.

 

Na Dunaju je v sklopu organizacije Zero Project, bila organizirana konferenca, kjer so v  treh dneh organizirali več kot 30 dogodkov, na katerih so predstavili inovacije in specializirane forume, ki so razpravljali o različnih temah vključujočega (inkluzivnega) izobraževanja.

 

ENIL – Evropska mreža za neodvisno življenje je pripravila anketo o Neodvisnem življenju, katere namen je boljše razumevanje neodvisnega življenja v Evropi.

 

Tudi letos smo se udeležili mednarodnega festivala Igraj se z mano, ki ga organizirata Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. Festival je potekal od 27. 5. do 7. 6. 2020. Zaradi epidemije se je letos dogajanje iz Kongresnega trga preselilo na spletne platforme.

 

Ko me je v sredo, 20. maja, zjutraj poklicala Elena, sem ji na hitro rekel, da nimam časa in naj bo kratka. To je moj standardni odziv na telefonske klice, kadar rišem. „Počakaj, to ti MORAM povedati. Danes ponoči je umrl Emil.“ V tistem trenutku sem se sesedel in val bolečine je stekel skozi moje telo. Otrokom sem rekel, naj mi prinesejo zavitek papirnatih brisač.

 

Mnogo prehitro nas je zapustil predragi prijatelj, sodelavec, borec za neodvisno življenje, soustanovitelj in ključni člen društva YHD, filozof in sociolog kulture ter vedno družbeno angažiran Emil Bohinc.

Sofinancerji