od

Evropski dan neodvisnega življenja

 

Tema letošnjega evropskega dneva neodvisnega življenja bo svoboda


5. maja 2020 bomo hendikepirani in naši podporniki obeležili 7. evropski dan neodvisnega življenja. ENIL (European network of Independent Living) je za letošnjo temo izbral »svobodo« (angl. liberty).

Hendikepirani želimo širšo javnost ozavestiti o tem, da nam je bila ali pa nam je še v veliko primerih odvzeta svoboda. Nekateri še vedno živijo v institucijah, v bivalnih skupnostih, v domovih za starejše ali pa doma brez ustrezne podpore, ki bi jim omogočila neodvisno življenje. Srečujejo se tudi z ovirami pri gibanju v Evropski uniji, ko potujejo ali študirajo v državah članicah Evropske unije: nimajo dostopa do storitev , na primer dostopnega prevoza in drugih storitev ter podpore, ki jih potrebujejo v času njihovega bivanja drugje.

Organizacija ENIL zato vzpodbuja hendikepirane, njihove organizacije, druge nevladne organizacije in širšo javnost, da aktivno sodelujejo pri letošnjem dnevu neodvisnega življenja. Prosimo vas, da delite svoje osebne izkušnje, ko vam je bila odvzeta svoboda (niste mogli zapustiti svojega stanovanja ali izvajati aktivnosti, ki ste jo želeli, vam je bila odvzeta možnost odločitev, so vam bile postavljene prenizke zahteve, niste bili enakovredno obravnavani, se zaradi nedostopnosti šol niste mogli šolati v domačem okolju, ste bili zaradi pomanjkanja podpore prisiljeni živeti v instituciji…). Pošljite nam fotografijo ali video, skupaj s kratkim opisom zgodbe (lahko je anonimno). Z nami lahko delite tudi fotografije ali video o tem, kako vi dojemate svobodo. Lahko pa pripravite transparent s sporočilom o tem, kaj je za vas svoboda in nam posredujete fotografijo.
Osebne zgodbe, sporočila, foto in video material bosta ENIL in Društvo YHD delila na svojih spletnih straneh in socialnih omrežjih.

Vaše zgodbe, foto in video material nam lahko pošljete  do 1. maja na:

e-mail: yhd-drustvo@yhd-drustvo.si pod zadevo: Evropski dan neodvisnega življenja

 

 

Povzeto po:
https://enil.eu/news/european-independent-living-day-to-focus-on-liberty/

Več novic

Nazaj

 

Voščilo YHD-jeve ekipe ob prihajajočih praznikih

 

Društvo Altra v sodelovanju z Mirovnim inštitutom izvaja program ARVID - Izboljšanje dostopa do pravic v skladu z Direktivo o žrtvah za osebe z ovirami. V okviru tega izvajajo anketo, s katero želijo zbrati podatke, ki bi jim pomagali oceniti, kolikšen delež žrtev kaznivih dejanj predstavljajo hendikepirane oseb

 

Uporabnica osebne asistence piše odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, da naj ne ukine javnega prevoza. To namreč vpliva na izvajanje storitve osebne asistence od katere so odvisni ona in mnogo drugih, ki za življenje potrebujejo pomoč druge osebe.

 

Na letošnjem 23. Festivalu slovenskega filma si med drugim lahko od 6.10. do 11.10. brezplačno na spletni platformi - FSF ogledate dokumentarni film živiM, ki opisuje življenje Martine Piskač, ki kljub težkemu fizičnemu hendikepu, živi aktivno in enakopravno.

 

Letošnji že 13. Festival drugačnosti se je zaradi korona virusa iz stojnic in odra v mestnem jedru v Slovenj Gradcu preselil v kulturne ustanove.

Društvo YHD je v okviru projekta Bontonček v knjižnici Ksaverja Meška za strokovne delavce izvedlo delavnico »Neodvisno življenje: kljub oviram lahko opravljam aktivnosti, ki jih vsi ostali ljudje«.

Posebni poročevalci opozarjajo, da so institucionalne nastanitve postala žarišča COVID-19, in da je gradnja novih in vzdrževanje obstoječih institucij, majhnih ali velikih v nasprotju s konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov (CRPD), vključno s pravico do nediskriminacije in neodvisnega življenja v skupnosti.

 

ENIL - evropska mreža za neodvisno življenje javno poziva srbsko oblast, da pred sodišče privedejo storilce policijske brutalnosti, ki so 8. julija 2020, v Novem Sadu brutalno napadli avtističnega moškega.

 

Na Dunaju je v sklopu organizacije Zero Project, bila organizirana konferenca, kjer so v  treh dneh organizirali več kot 30 dogodkov, na katerih so predstavili inovacije in specializirane forume, ki so razpravljali o različnih temah vključujočega (inkluzivnega) izobraževanja.

 

ENIL – Evropska mreža za neodvisno življenje je pripravila anketo o Neodvisnem življenju, katere namen je boljše razumevanje neodvisnega življenja v Evropi.

 

Tudi letos smo se udeležili mednarodnega festivala Igraj se z mano, ki ga organizirata Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. Festival je potekal od 27. 5. do 7. 6. 2020. Zaradi epidemije se je letos dogajanje iz Kongresnega trga preselilo na spletne platforme.

 

Ko me je v sredo, 20. maja, zjutraj poklicala Elena, sem ji na hitro rekel, da nimam časa in naj bo kratka. To je moj standardni odziv na telefonske klice, kadar rišem. „Počakaj, to ti MORAM povedati. Danes ponoči je umrl Emil.“ V tistem trenutku sem se sesedel in val bolečine je stekel skozi moje telo. Otrokom sem rekel, naj mi prinesejo zavitek papirnatih brisač.

 

Mnogo prehitro nas je zapustil predragi prijatelj, sodelavec, borec za neodvisno življenje, soustanovitelj in ključni člen društva YHD, filozof in sociolog kulture ter vedno družbeno angažiran Emil Bohinc.

Sofinancerji