od

Evropski dan neodvisnega življenja

 

Tema letošnjega evropskega dneva neodvisnega življenja bo svoboda


5. maja 2020 bomo hendikepirani in naši podporniki obeležili 7. evropski dan neodvisnega življenja. ENIL (European network of Independent Living) je za letošnjo temo izbral »svobodo« (angl. liberty).

Hendikepirani želimo širšo javnost ozavestiti o tem, da nam je bila ali pa nam je še v veliko primerih odvzeta svoboda. Nekateri še vedno živijo v institucijah, v bivalnih skupnostih, v domovih za starejše ali pa doma brez ustrezne podpore, ki bi jim omogočila neodvisno življenje. Srečujejo se tudi z ovirami pri gibanju v Evropski uniji, ko potujejo ali študirajo v državah članicah Evropske unije: nimajo dostopa do storitev , na primer dostopnega prevoza in drugih storitev ter podpore, ki jih potrebujejo v času njihovega bivanja drugje.

Organizacija ENIL zato vzpodbuja hendikepirane, njihove organizacije, druge nevladne organizacije in širšo javnost, da aktivno sodelujejo pri letošnjem dnevu neodvisnega življenja. Prosimo vas, da delite svoje osebne izkušnje, ko vam je bila odvzeta svoboda (niste mogli zapustiti svojega stanovanja ali izvajati aktivnosti, ki ste jo želeli, vam je bila odvzeta možnost odločitev, so vam bile postavljene prenizke zahteve, niste bili enakovredno obravnavani, se zaradi nedostopnosti šol niste mogli šolati v domačem okolju, ste bili zaradi pomanjkanja podpore prisiljeni živeti v instituciji…). Pošljite nam fotografijo ali video, skupaj s kratkim opisom zgodbe (lahko je anonimno). Z nami lahko delite tudi fotografije ali video o tem, kako vi dojemate svobodo. Lahko pa pripravite transparent s sporočilom o tem, kaj je za vas svoboda in nam posredujete fotografijo.
Osebne zgodbe, sporočila, foto in video material bosta ENIL in Društvo YHD delila na svojih spletnih straneh in socialnih omrežjih.

Vaše zgodbe, foto in video material nam lahko pošljete  do 1. maja na:

e-mail: yhd-drustvo@yhd-drustvo.si pod zadevo: Evropski dan neodvisnega življenja

 

 

Povzeto po:
https://enil.eu/news/european-independent-living-day-to-focus-on-liberty/

Več novic

Nazaj

 

ENIL - evropska mreža za neodvisno življenje javno poziva srbsko oblast, da pred sodišče privedejo storilce policijske brutalnosti, ki so 8. julija 2020, v Novem Sadu brutalno napadli avtističnega moškega.

 

Na Dunaju je v sklopu organizacije Zero Project, bila organizirana konferenca, kjer so v  treh dneh organizirali več kot 30 dogodkov, na katerih so predstavili inovacije in specializirane forume, ki so razpravljali o različnih temah vključujočega (inkluzivnega) izobraževanja.

 

ENIL – Evropska mreža za neodvisno življenje je pripravila anketo o Neodvisnem življenju, katere namen je boljše razumevanje neodvisnega življenja v Evropi.

 

Tudi letos smo se udeležili mednarodnega festivala Igraj se z mano, ki ga organizirata Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. Festival je potekal od 27. 5. do 7. 6. 2020. Zaradi epidemije se je letos dogajanje iz Kongresnega trga preselilo na spletne platforme.

 

Ko me je v sredo, 20. maja, zjutraj poklicala Elena, sem ji na hitro rekel, da nimam časa in naj bo kratka. To je moj standardni odziv na telefonske klice, kadar rišem. „Počakaj, to ti MORAM povedati. Danes ponoči je umrl Emil.“ V tistem trenutku sem se sesedel in val bolečine je stekel skozi moje telo. Otrokom sem rekel, naj mi prinesejo zavitek papirnatih brisač.

 

Mnogo prehitro nas je zapustil predragi prijatelj, sodelavec, borec za neodvisno življenje, soustanovitelj in ključni člen društva YHD, filozof in sociolog kulture ter vedno družbeno angažiran Emil Bohinc.

Poročilo odkriva, kako evropske države niso uspele omejiti in znižati revščino s katero se soočajo hendikepirani, še posebej sedaj, ko smo na pragu nove finančne krize.

 

Zaključil se je 7. evropski dan neodvisnega življenja, ki ga organizira Evropska mreža za neodvisno življenje Poglejte si slovenske fotografije, ki smo jih zbrali v ta namen.

 

5. maja 2020 bomo hendikepirani in naši podporniki obeležili 7. evropski dan neodvisnega življenja. Organizacija ENIL  je za letošnjo temo izbrala »svobodo« (angl. liberty).

Vabimo vas k sodelovanju.

 

 

Trenutne razmere zaradi epidemije in uvedba varnostnih ukrepov za preprečevanja širjenja virusa so močno posegli v naša življenja, zato vsem uporabnikom ponujamo vrstniško podporo preko telefona.

 

Taksativno bomo našteli bistvene spremembe, ki so potrebne, da se dopolni izvajanje ZOA in s tem zmanjša tveganje za zlorabe zakona v škodo upravičencev oz. uporabnikov ter nenamensko porabo sredstev za to pravico.

 

Moč, ker imam izkušnjo, ki sem jo izkusila in okusila, ki me je izkušala in preizkušala, izkušnja, ki me je, milo rečeno, močno in globoko prizadela, me ranila, oziroma, kjer sem bila (in s tem, da sem bila) ranjena – skoraj paradoksno se sliši – v določenem pogledu utrdila, učvrstila.

Elena Pečarič

Sofinancerji