od

Izboriti si izbiro

Gordana Rajkov je srbska aktivistka za pravice žensk in oseb s hendikepom ter ključna promotorka neodvisnega življenja v Srbiji. Njeno življenje je Milica Mima Ružičić - Novković upodobila v knjigi Izboriti si izbiro – življenjska zgodba Gordane Rajkov. Gre za drugo, nekoliko spremenjeno izdajo, ki je bila prevedena tudi v angleščino, knjiga pa naj bi zaznamovala polstoletno zavezanost Gordane Rajkov za pravice hendikepiranih in njene borbe za ustanovitev Centra za neodvisno življenje v Srbiji.

Gordana Rajkov je že zelo zgodaj ugotovila, kako pomembno je, da je politično aktivna, saj odločitve, politika in zakonodaja, ki jih sprejemajo odločevalci, vplivajo na življenje posameznika – pa če je njegov glas slišan ali ne. Ker je želela pustiti pečat, se je iz aktivistke prelevila v poslanko srbskega parlamenta. Zavedala se je namreč, da lahko naredi spremembo, če postane ambasadorka neodvisnega življenja, saj bi na ta način mnogi slišali njen glas. Tako je imela vpliv na spremembe in je, denimo, zaslužna, da so v Srbiji osebno asistenco pripojili na zakon o socialni zaščiti, ki so ga sprejeli leta 2011. To je bila prva vključitev osebne asistence, torej storitve, ki omogoča neodvisno življenje, v srbsko zakonodajo.

Nekaj ​​pohvalnih besed ni dovolj, da bi opisali Gordano Rajkov, katere življenjska zavzetost je prispevala k velikim spremembam na bolje za hendikepirane v Srbiji, na Balkanu in v drugih državah. Rajkov je nedvomno ena ključnih oseb v srbskem in evropskem gibanju za neodvisno življenje, njena vloga je bistvenega pomena za širjenje ideologije neodvisnega življenja ter prikaza, kaj vse je mogoče storiti, če se nekdo odloči, da bo nekaj spremenil. Evropska mreža za neodvisno življenje (ENIL) je zato Gordano Rajkov počastilla s sprejetjem v dvorano slavnih, kjer so jo postavili ob bok legendarnim aktivistom in aktivistkam, kot so Adolf Ratzka s Švedske, Bente Skansgård z Norveške, Kapka Panayotova iz Bolgarije in John Evans iz Velike Britanije. Knjiga Izboriti si izbiro ponuja bralcu navdih, motivacijo in pomembno zgodovinsko perspektivo Neodvisnega življenja in njegove vloge za spremembe – izboljšanja življenja hendikepiranih.

Več novic

Društvo YHD vabi na tiskovno konferenco ob izdaji celovitega priročnika o osebni asistenci, ki izhaja iz koncepta neodvisnega življenja in je pionirski v slovenskem prostoru.

Svoje življenje si težko predstavljam neodvisno brez vozička. Med nešteto stvarmi, ki jih ljudje uporabljamo, pa prav voziček spada med najbolj zgodovinsko obtežene z negativnimi predstavami in strahovi. Ker se mu s tem dela krivica, si zasluži, da ob evropskem dnevu neodvisnega življenja, ki ga obeležujemo na današnji dan in je letos posvečen mobilnosti, zapišem nekaj misli o tem super pripomočku.

Zumra Jašarević je po poklicu ekonomska tehnica, pred upokojitvijo je delala kot računovodkinja, toda v resnici je že celo življenje popotnica:
»Moja največja ljubezen so
potovanja. Že od nekdaj. Najlepši spomini me vežejo na Jemen, Iran, Egipt, Jordanijo, Provanso, Korziko, Ukrajino ....«

To je naslov knjige o življenju Gordane Rajkov, srbske aktivistke za pravice žensk in hendikepiranih oseb ter ključne promotorke neodvisnega življenja v Srbiji. Evropska mreža za neodvisno življenje jo je počastila s sprejetjem v dvorano slavnih aktivistov.

Anja Slak je še pred dobrim letom dni živela v domu za starejše občane. Njeno fizično in psihično stanje se je slabšalo, zato se je obrnila na Društvo YHD. Vedela je namreč dvoje: da ne želi več živeti v domu, kjer se je počutila kot v zaporu, in da ima YHD v najemu neprofitni prehodni stanovanji, namenjeni osebam s hendikepom, ki želijo zapustiti institucijo, se osamosvojiti in zaživeti neodvisno.

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa je na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poslalo prošnjo in zdravniško priporočilo za prednostno cepljenje osebnih asistentov, z utemeljitvijo, da njihovo delo zajema stik z najranljivejšimi skupinami prebivalstva.

Poljska vlada si od leta 2019 prizadeva za izdelavo uspešnih strategij deinstitucionalizacije, kar je posledica zahtev Evropske unije. V okviru tega projekta so Poljaki sestavili delovno skupino iz sedmih nevladnih invalidskih organizacij, ki se je poglobila v razvijanje (storitev) osebne asistence in odpiranje Centrov za Neodvisno življenje hendikepiranih (NŽH).

Zavod Risa, ki prihaja iz Podgorja pri Slovenj Gradcu nas je prosil za pomoč in sodelovanje pri evropskem projektu na temo razvoja in širjenja lahkega branja.

Društvo Altra v sodelovanju z Mirovnim inštitutom izvaja program ARVID - Izboljšanje dostopa do pravic v skladu z Direktivo o žrtvah za osebe z ovirami. V okviru tega izvajajo anketo, s katero želijo zbrati podatke, ki bi jim pomagali oceniti, kolikšen delež žrtev kaznivih dejanj predstavljajo hendikepirane oseb

Uporabnica osebne asistence piše odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, da naj ne ukine javnega prevoza. To namreč vpliva na izvajanje storitve osebne asistence od katere so odvisni ona in mnogo drugih, ki za življenje potrebujejo pomoč druge osebe.

Na letošnjem 23. Festivalu slovenskega filma si med drugim lahko od 6.10. do 11.10. brezplačno na spletni platformi - FSF ogledate dokumentarni film živiM, ki opisuje življenje Martine Piskač, ki kljub težkemu fizičnemu hendikepu, živi aktivno in enakopravno.

Letošnji že 13. Festival drugačnosti se je zaradi korona virusa iz stojnic in odra v mestnem jedru v Slovenj Gradcu preselil v kulturne ustanove.

Društvo YHD je v okviru projekta Bontonček v knjižnici Ksaverja Meška za strokovne delavce izvedlo delavnico »Neodvisno življenje: kljub oviram lahko opravljam aktivnosti, ki jih vsi ostali ljudje«.

Sofinancerji