od

Odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, glede ukinitve javnega prevoza

 

 

Tomaž Gantar minister

Ministrstvo za zdravje

Štefanova ulica 5

1000 Ljubljana

 

 

Spoštovani g. minister dr. Tomaž Gantar, ne ukinite javnega prevoza!

 

Sem ena od uporabnic osebne asistence preko društva YHD – društvo za teorijo in kulturo hendikepa, že 24 let. Imam 2 asistentki, ki delata v izmeničnem turnusu, ena dopoldan in druga popoldan. Obe pa za prihod na delo uporabljata javni avtobusni promet.

Glede na vašo napoved ukinitve avtobusnega javnega prometa sem zelo zaskrbljena, saj veliko naših osrednjih asistentov uporablja javni prevoz. Uporabniki pa brez osebne asistence ne moremo nič, saj smo od te pomoči življensko odvisni. Kot zdravniku vam povem, da smo uporabniki večinoma ljudje z najtežjim fizičnim hendikepom, ki potrebujemo pomoč, od nege, do hranjenja, spremstva itd. Tudi 24 ur na dan!

Zato vas naprošam  v imenu uporabnikov in asistentov, da ne ukinete avtobusnega prometa, ker dijakov trenutno ni – ni nobene gneče, tako je na avtobusih največ do 10 ljudi naenkrat – kar omogoča primerno distanco in epidemiološko varnost. Le to mi vsakodnevno pripovedujejo asistentke iz lastnih izkušenj.

Sama redno uporabljam javni avtobusni promet, ker voziček ne zdrži večjih razdalj in časovno (6 do 19 na uro) je prepočasen. Tudi drugi težko pokretni in nepokretni ljudje ter upokojenci smo življenjsko odvisni od avtobusnega prometa!

 

Lep pozdrav,

Violeta Bilek

Več novic

Nazaj

Zavod Risa, ki prihaja iz Podgorja pri Slovenj Gradcu nas je prosil za pomoč in sodelovanje pri evropskem projektu na temo razvoja in širjenja lahkega branja.

 

Društvo Altra v sodelovanju z Mirovnim inštitutom izvaja program ARVID - Izboljšanje dostopa do pravic v skladu z Direktivo o žrtvah za osebe z ovirami. V okviru tega izvajajo anketo, s katero želijo zbrati podatke, ki bi jim pomagali oceniti, kolikšen delež žrtev kaznivih dejanj predstavljajo hendikepirane oseb

 

Uporabnica osebne asistence piše odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, da naj ne ukine javnega prevoza. To namreč vpliva na izvajanje storitve osebne asistence od katere so odvisni ona in mnogo drugih, ki za življenje potrebujejo pomoč druge osebe.

 

Na letošnjem 23. Festivalu slovenskega filma si med drugim lahko od 6.10. do 11.10. brezplačno na spletni platformi - FSF ogledate dokumentarni film živiM, ki opisuje življenje Martine Piskač, ki kljub težkemu fizičnemu hendikepu, živi aktivno in enakopravno.

 

Letošnji že 13. Festival drugačnosti se je zaradi korona virusa iz stojnic in odra v mestnem jedru v Slovenj Gradcu preselil v kulturne ustanove.

Društvo YHD je v okviru projekta Bontonček v knjižnici Ksaverja Meška za strokovne delavce izvedlo delavnico »Neodvisno življenje: kljub oviram lahko opravljam aktivnosti, ki jih vsi ostali ljudje«.

Posebni poročevalci opozarjajo, da so institucionalne nastanitve postala žarišča COVID-19, in da je gradnja novih in vzdrževanje obstoječih institucij, majhnih ali velikih v nasprotju s konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov (CRPD), vključno s pravico do nediskriminacije in neodvisnega življenja v skupnosti.

 

ENIL - evropska mreža za neodvisno življenje javno poziva srbsko oblast, da pred sodišče privedejo storilce policijske brutalnosti, ki so 8. julija 2020, v Novem Sadu brutalno napadli avtističnega moškega.

 

Na Dunaju je v sklopu organizacije Zero Project, bila organizirana konferenca, kjer so v  treh dneh organizirali več kot 30 dogodkov, na katerih so predstavili inovacije in specializirane forume, ki so razpravljali o različnih temah vključujočega (inkluzivnega) izobraževanja.

 

ENIL – Evropska mreža za neodvisno življenje je pripravila anketo o Neodvisnem življenju, katere namen je boljše razumevanje neodvisnega življenja v Evropi.

 

Tudi letos smo se udeležili mednarodnega festivala Igraj se z mano, ki ga organizirata Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. Festival je potekal od 27. 5. do 7. 6. 2020. Zaradi epidemije se je letos dogajanje iz Kongresnega trga preselilo na spletne platforme.

 

Ko me je v sredo, 20. maja, zjutraj poklicala Elena, sem ji na hitro rekel, da nimam časa in naj bo kratka. To je moj standardni odziv na telefonske klice, kadar rišem. „Počakaj, to ti MORAM povedati. Danes ponoči je umrl Emil.“ V tistem trenutku sem se sesedel in val bolečine je stekel skozi moje telo. Otrokom sem rekel, naj mi prinesejo zavitek papirnatih brisač.

 

Mnogo prehitro nas je zapustil predragi prijatelj, sodelavec, borec za neodvisno življenje, soustanovitelj in ključni člen društva YHD, filozof in sociolog kulture ter vedno družbeno angažiran Emil Bohinc.

Sofinancerji