od

Odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, glede ukinitve javnega prevoza

 

 

Tomaž Gantar minister

Ministrstvo za zdravje

Štefanova ulica 5

1000 Ljubljana

 

 

Spoštovani g. minister dr. Tomaž Gantar, ne ukinite javnega prevoza!

 

Sem ena od uporabnic osebne asistence preko društva YHD – društvo za teorijo in kulturo hendikepa, že 24 let. Imam 2 asistentki, ki delata v izmeničnem turnusu, ena dopoldan in druga popoldan. Obe pa za prihod na delo uporabljata javni avtobusni promet.

Glede na vašo napoved ukinitve avtobusnega javnega prometa sem zelo zaskrbljena, saj veliko naših osrednjih asistentov uporablja javni prevoz. Uporabniki pa brez osebne asistence ne moremo nič, saj smo od te pomoči življensko odvisni. Kot zdravniku vam povem, da smo uporabniki večinoma ljudje z najtežjim fizičnim hendikepom, ki potrebujemo pomoč, od nege, do hranjenja, spremstva itd. Tudi 24 ur na dan!

Zato vas naprošam  v imenu uporabnikov in asistentov, da ne ukinete avtobusnega prometa, ker dijakov trenutno ni – ni nobene gneče, tako je na avtobusih največ do 10 ljudi naenkrat – kar omogoča primerno distanco in epidemiološko varnost. Le to mi vsakodnevno pripovedujejo asistentke iz lastnih izkušenj.

Sama redno uporabljam javni avtobusni promet, ker voziček ne zdrži večjih razdalj in časovno (6 do 19 na uro) je prepočasen. Tudi drugi težko pokretni in nepokretni ljudje ter upokojenci smo življenjsko odvisni od avtobusnega prometa!

 

Lep pozdrav,

Violeta Bilek

Več novic

Nazaj

 

ENIL - evropska mreža za neodvisno življenje javno poziva srbsko oblast, da pred sodišče privedejo storilce policijske brutalnosti, ki so 8. julija 2020, v Novem Sadu brutalno napadli avtističnega moškega.

 

Na Dunaju je v sklopu organizacije Zero Project, bila organizirana konferenca, kjer so v  treh dneh organizirali več kot 30 dogodkov, na katerih so predstavili inovacije in specializirane forume, ki so razpravljali o različnih temah vključujočega (inkluzivnega) izobraževanja.

 

ENIL – Evropska mreža za neodvisno življenje je pripravila anketo o Neodvisnem življenju, katere namen je boljše razumevanje neodvisnega življenja v Evropi.

 

Tudi letos smo se udeležili mednarodnega festivala Igraj se z mano, ki ga organizirata Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. Festival je potekal od 27. 5. do 7. 6. 2020. Zaradi epidemije se je letos dogajanje iz Kongresnega trga preselilo na spletne platforme.

 

Ko me je v sredo, 20. maja, zjutraj poklicala Elena, sem ji na hitro rekel, da nimam časa in naj bo kratka. To je moj standardni odziv na telefonske klice, kadar rišem. „Počakaj, to ti MORAM povedati. Danes ponoči je umrl Emil.“ V tistem trenutku sem se sesedel in val bolečine je stekel skozi moje telo. Otrokom sem rekel, naj mi prinesejo zavitek papirnatih brisač.

 

Mnogo prehitro nas je zapustil predragi prijatelj, sodelavec, borec za neodvisno življenje, soustanovitelj in ključni člen društva YHD, filozof in sociolog kulture ter vedno družbeno angažiran Emil Bohinc.

Poročilo odkriva, kako evropske države niso uspele omejiti in znižati revščino s katero se soočajo hendikepirani, še posebej sedaj, ko smo na pragu nove finančne krize.

 

Zaključil se je 7. evropski dan neodvisnega življenja, ki ga organizira Evropska mreža za neodvisno življenje Poglejte si slovenske fotografije, ki smo jih zbrali v ta namen.

 

5. maja 2020 bomo hendikepirani in naši podporniki obeležili 7. evropski dan neodvisnega življenja. Organizacija ENIL  je za letošnjo temo izbrala »svobodo« (angl. liberty).

Vabimo vas k sodelovanju.

 

 

Trenutne razmere zaradi epidemije in uvedba varnostnih ukrepov za preprečevanja širjenja virusa so močno posegli v naša življenja, zato vsem uporabnikom ponujamo vrstniško podporo preko telefona.

 

Taksativno bomo našteli bistvene spremembe, ki so potrebne, da se dopolni izvajanje ZOA in s tem zmanjša tveganje za zlorabe zakona v škodo upravičencev oz. uporabnikov ter nenamensko porabo sredstev za to pravico.

 

Moč, ker imam izkušnjo, ki sem jo izkusila in okusila, ki me je izkušala in preizkušala, izkušnja, ki me je, milo rečeno, močno in globoko prizadela, me ranila, oziroma, kjer sem bila (in s tem, da sem bila) ranjena – skoraj paradoksno se sliši – v določenem pogledu utrdila, učvrstila.

Elena Pečarič

Sofinancerji