od

Odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, glede ukinitve javnega prevoza

 

 

Tomaž Gantar minister

Ministrstvo za zdravje

Štefanova ulica 5

1000 Ljubljana

 

 

Spoštovani g. minister dr. Tomaž Gantar, ne ukinite javnega prevoza!

 

Sem ena od uporabnic osebne asistence preko društva YHD – društvo za teorijo in kulturo hendikepa, že 24 let. Imam 2 asistentki, ki delata v izmeničnem turnusu, ena dopoldan in druga popoldan. Obe pa za prihod na delo uporabljata javni avtobusni promet.

Glede na vašo napoved ukinitve avtobusnega javnega prometa sem zelo zaskrbljena, saj veliko naših osrednjih asistentov uporablja javni prevoz. Uporabniki pa brez osebne asistence ne moremo nič, saj smo od te pomoči življensko odvisni. Kot zdravniku vam povem, da smo uporabniki večinoma ljudje z najtežjim fizičnim hendikepom, ki potrebujemo pomoč, od nege, do hranjenja, spremstva itd. Tudi 24 ur na dan!

Zato vas naprošam  v imenu uporabnikov in asistentov, da ne ukinete avtobusnega prometa, ker dijakov trenutno ni – ni nobene gneče, tako je na avtobusih največ do 10 ljudi naenkrat – kar omogoča primerno distanco in epidemiološko varnost. Le to mi vsakodnevno pripovedujejo asistentke iz lastnih izkušenj.

Sama redno uporabljam javni avtobusni promet, ker voziček ne zdrži večjih razdalj in časovno (6 do 19 na uro) je prepočasen. Tudi drugi težko pokretni in nepokretni ljudje ter upokojenci smo življenjsko odvisni od avtobusnega prometa!

 

Lep pozdrav,

Violeta Bilek

Več novic

Nazaj

 

Že dolgo časa nismo nič pisali o stalni sistemski in pereči problematiki ravnanja z javnimi sredstvi, ki pa so izzvzeta iz proračuna RS, torej sredstvi za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij – FIHO.

 

Društvo YHD je eden izmed izvajalcev Osebne asistence. Trenutno iščemo več osebnih asistentk in asistentov na območju celotne Slovenije.Delo osebnega_e asistenta_tke obsega pomoč uporabniku pri vsakodnevnih opravilih: v gospodinjstvu, pri osebni negi in spremstvu. Delo poteka po navodilih uporabnika. Mesečno plačilo je 1.043,68 EUR bruto (23. razred).

 

Fakulteta za socialno delo v okviru EU projekta RISEWISE izvaja spletno raziskavo o življenju žensk z ovirami, namenjeni vprašanjem enakosti žensk in socialni izključenosti. Prosimo vas, da na anketo odgovorite ali jo po svojih poteh in zmožnostih posredujete ženskam z ovirami, starejšim od 18 let.

 

Ministrica Ksenja Klampfer že dolgo ve za težave in nepravilnosti, tudi zlorabe in dvomljive prakse, ki se dogajajo v povezavi z Zakonom o osebni asistenci, saj sem jo prvič s številnimi nepravilnostmi seznanila že marca 2019. Zato se mi zdi sedanje sprenevedanje in podcenjevanje obsežnosti in globine problema dejansko izjemno žaljivo in žalostno glede na resnost ter pomembnost zadeve.

Sofinancerji