od

Odselila se je iz institucije in zaživela neodvisno

Na sliki je Anja na vozičku, okoli nje pa Branko, Dragana in Blaž. Vsi z nasmehom izražajo zadovoljstvo.

Anja Slak se je zavedala, da bo za neodvisno življenje zunaj doma za starejše občane potrebovala pomoč osebnih asistentov, zato je takoj, ko je prejela odločbo o številu ur osebne asistence (OA), kontaktirala Društvo YHD. Slednje je uredilo vso potrebno dokumentacijo, ji pomagalo najti osebne asistente, jo usposobilo za upravljanje z osebno asistenco in ji omogočilo bivanje v enem od prehodnih stanovanj, dokler si ne uredi lastnega stanovanja.

Društvo YHD je Anji tako pomagalo, da se je v dobrem mesecu izselila iz doma za starejše občane in se vselila v stanovanje v Ljubljani. Isti dan, ko je pomahala v slovo instituciji, je imela ob sebi dva osebna asistenta, zdaj ima že tri. Pred kratkim je skupaj s svojo usklajevalko, osebnima asistentoma in osebno asistentko praznovala prvo obletnico neodvisnega življenja v prehodnem stanovanju. »Presrečna sem, da sem zapustila institucijo, saj sta se potem moje počutje in zdravje neizmerno izboljšala. S svojimi asistenti, Dragano, Blažem in Brankom, sem vzpostavila dober odnos in nudili so mi vso potrebno podporo, da sem zaživela neodvisno. Uspelo nam je, ker smo dobra ekipa,« je zadovoljno povedala Anja.

Od zadovoljstva so prekipevali tudi Branko, Blaž in Dragana, ki so v en glas povedali, da so zaradi Anjinega vidnega napredka v letu dni, odkar živi sama, ponosni na to, da so njeni osebni asistenti.

Anja je včasih risala; kreativnost in izostren čut za estetiko ima že od nekdaj. Zdaj razmišlja, da bi svoje talente in smisel za ustvarjanje delila z drugimi na delavnicah. Društvo YHD ji bo tudi na tej poti stalo ob strani.

Več novic

Društvo YHD vabi na tiskovno konferenco ob izdaji celovitega priročnika o osebni asistenci, ki izhaja iz koncepta neodvisnega življenja in je pionirski v slovenskem prostoru.

Svoje življenje si težko predstavljam neodvisno brez vozička. Med nešteto stvarmi, ki jih ljudje uporabljamo, pa prav voziček spada med najbolj zgodovinsko obtežene z negativnimi predstavami in strahovi. Ker se mu s tem dela krivica, si zasluži, da ob evropskem dnevu neodvisnega življenja, ki ga obeležujemo na današnji dan in je letos posvečen mobilnosti, zapišem nekaj misli o tem super pripomočku.

Zumra Jašarević je po poklicu ekonomska tehnica, pred upokojitvijo je delala kot računovodkinja, toda v resnici je že celo življenje popotnica:
»Moja največja ljubezen so
potovanja. Že od nekdaj. Najlepši spomini me vežejo na Jemen, Iran, Egipt, Jordanijo, Provanso, Korziko, Ukrajino ....«

To je naslov knjige o življenju Gordane Rajkov, srbske aktivistke za pravice žensk in hendikepiranih oseb ter ključne promotorke neodvisnega življenja v Srbiji. Evropska mreža za neodvisno življenje jo je počastila s sprejetjem v dvorano slavnih aktivistov.

Anja Slak je še pred dobrim letom dni živela v domu za starejše občane. Njeno fizično in psihično stanje se je slabšalo, zato se je obrnila na Društvo YHD. Vedela je namreč dvoje: da ne želi več živeti v domu, kjer se je počutila kot v zaporu, in da ima YHD v najemu neprofitni prehodni stanovanji, namenjeni osebam s hendikepom, ki želijo zapustiti institucijo, se osamosvojiti in zaživeti neodvisno.

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa je na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poslalo prošnjo in zdravniško priporočilo za prednostno cepljenje osebnih asistentov, z utemeljitvijo, da njihovo delo zajema stik z najranljivejšimi skupinami prebivalstva.

Poljska vlada si od leta 2019 prizadeva za izdelavo uspešnih strategij deinstitucionalizacije, kar je posledica zahtev Evropske unije. V okviru tega projekta so Poljaki sestavili delovno skupino iz sedmih nevladnih invalidskih organizacij, ki se je poglobila v razvijanje (storitev) osebne asistence in odpiranje Centrov za Neodvisno življenje hendikepiranih (NŽH).

Zavod Risa, ki prihaja iz Podgorja pri Slovenj Gradcu nas je prosil za pomoč in sodelovanje pri evropskem projektu na temo razvoja in širjenja lahkega branja.

Društvo Altra v sodelovanju z Mirovnim inštitutom izvaja program ARVID - Izboljšanje dostopa do pravic v skladu z Direktivo o žrtvah za osebe z ovirami. V okviru tega izvajajo anketo, s katero želijo zbrati podatke, ki bi jim pomagali oceniti, kolikšen delež žrtev kaznivih dejanj predstavljajo hendikepirane oseb

Uporabnica osebne asistence piše odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, da naj ne ukine javnega prevoza. To namreč vpliva na izvajanje storitve osebne asistence od katere so odvisni ona in mnogo drugih, ki za življenje potrebujejo pomoč druge osebe.

Na letošnjem 23. Festivalu slovenskega filma si med drugim lahko od 6.10. do 11.10. brezplačno na spletni platformi - FSF ogledate dokumentarni film živiM, ki opisuje življenje Martine Piskač, ki kljub težkemu fizičnemu hendikepu, živi aktivno in enakopravno.

Letošnji že 13. Festival drugačnosti se je zaradi korona virusa iz stojnic in odra v mestnem jedru v Slovenj Gradcu preselil v kulturne ustanove.

Društvo YHD je v okviru projekta Bontonček v knjižnici Ksaverja Meška za strokovne delavce izvedlo delavnico »Neodvisno življenje: kljub oviram lahko opravljam aktivnosti, ki jih vsi ostali ljudje«.

Sofinancerji