od

Vesele praznike!

Joj, joj, kakšno naj bo naše vam voščilo,

ko se je leto epidemiološko precej zalomilo?

Na stari tir se bo v novem letu vse povrnilo,

ko dobimo mi to čudežno cepivo.

Ponovno veselo bo nakupovanje, trošenje in pohajkovanje,

bomo zopet rabili več kot si lahko privoščimo,

a nič za to –

z novimi krediti in na obroke,

nekako bo že šlo.

Ne moremo, da ne bi imeli to, kar sosed ima,

naj stane, kar stane,

fovšija močnejša je, ko vname se;

če do tukaj si uspel prebrati in se še nisi povsem vdal,

ti kar dobro gre in po covidu se boš gotovo pobral.

Osebno asistenco smo si že priborili,

a kaj, ko večini še vedno jasno ni,

kaj z neodvisnim življenjem počeli bi.

Še vedno lažje se zdi v življenju »invalida špilati«.

A ne pri nas, YHD avantgardna je organizacija,

ki ne pozna usmiljenja,

strumno in pogumno premika meje možnega,

piše zgodovino in intrepretacije sveta.

Vesele praznike, kjerkoli in s komerkoli že si,

tudi če si sam(a),

v naših mislih si.

In seveda, srečno 2021!

Več novic

Voščilo YHD-jeve ekipe ob prihajajočih praznikih

Društvo Altra v sodelovanju z Mirovnim inštitutom izvaja program ARVID - Izboljšanje dostopa do pravic v skladu z Direktivo o žrtvah za osebe z ovirami. V okviru tega izvajajo anketo, s katero želijo zbrati podatke, ki bi jim pomagali oceniti, kolikšen delež žrtev kaznivih dejanj predstavljajo hendikepirane oseb

Uporabnica osebne asistence piše odprto pismo ministru Tomažu Gantarju, da naj ne ukine javnega prevoza. To namreč vpliva na izvajanje storitve osebne asistence od katere so odvisni ona in mnogo drugih, ki za življenje potrebujejo pomoč druge osebe.

Na letošnjem 23. Festivalu slovenskega filma si med drugim lahko od 6.10. do 11.10. brezplačno na spletni platformi - FSF ogledate dokumentarni film živiM, ki opisuje življenje Martine Piskač, ki kljub težkemu fizičnemu hendikepu, živi aktivno in enakopravno.

Letošnji že 13. Festival drugačnosti se je zaradi korona virusa iz stojnic in odra v mestnem jedru v Slovenj Gradcu preselil v kulturne ustanove.

Društvo YHD je v okviru projekta Bontonček v knjižnici Ksaverja Meška za strokovne delavce izvedlo delavnico »Neodvisno življenje: kljub oviram lahko opravljam aktivnosti, ki jih vsi ostali ljudje«.

Posebni poročevalci opozarjajo, da so institucionalne nastanitve postala žarišča COVID-19, in da je gradnja novih in vzdrževanje obstoječih institucij, majhnih ali velikih v nasprotju s konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov (CRPD), vključno s pravico do nediskriminacije in neodvisnega življenja v skupnosti.

ENIL - evropska mreža za neodvisno življenje javno poziva srbsko oblast, da pred sodišče privedejo storilce policijske brutalnosti, ki so 8. julija 2020, v Novem Sadu brutalno napadli avtističnega moškega.

Na Dunaju je v sklopu organizacije Zero Project, bila organizirana konferenca, kjer so v  treh dneh organizirali več kot 30 dogodkov, na katerih so predstavili inovacije in specializirane forume, ki so razpravljali o različnih temah vključujočega (inkluzivnega) izobraževanja.

ENIL – Evropska mreža za neodvisno življenje je pripravila anketo o Neodvisnem življenju, katere namen je boljše razumevanje neodvisnega življenja v Evropi.

Tudi letos smo se udeležili mednarodnega festivala Igraj se z mano, ki ga organizirata Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. Festival je potekal od 27. 5. do 7. 6. 2020. Zaradi epidemije se je letos dogajanje iz Kongresnega trga preselilo na spletne platforme.

Ko me je v sredo, 20. maja, zjutraj poklicala Elena, sem ji na hitro rekel, da nimam časa in naj bo kratka. To je moj standardni odziv na telefonske klice, kadar rišem. „Počakaj, to ti MORAM povedati. Danes ponoči je umrl Emil.“ V tistem trenutku sem se sesedel in val bolečine je stekel skozi moje telo. Otrokom sem rekel, naj mi prinesejo zavitek papirnatih brisač.

Mnogo prehitro nas je zapustil predragi prijatelj, sodelavec, borec za neodvisno življenje, soustanovitelj in ključni člen društva YHD, filozof in sociolog kulture ter vedno družbeno angažiran Emil Bohinc.

Sofinancerji