od

Zumra Jašarević: »20 let sem govorila, da se ne bom usedla na voziček«

»Mika me, da bi še enkrat obiskala Jemen, Sirijo in Egipt, toda povsod divjajo vojne ali pa je prenevarno. Želim si obiskati Lizbono in Španijo, ampak ne vem, kako dostopni sta. V primeru, da tam ne bi bilo dostopno, bi si v Toskani poiskala nastanitev na kakšni kmetiji s prijetnim ambientom, kjer bi uživala v
lokalni kulinariki, torej dobro pila in jedla, ter se družila,« pravi Zumra Jašarević.

Zumra je izjemno odločna in neodvisna ženska. Sprva se ji je bilo sprva težko sprijazniti s tem, da ji zdravje peša. »Dokler sem lahko, sem rinila – službo, potovanja, vse. 20 let sem govorila, da se ne bom usedla na voziček. Pa se mi je zgodilo, da sem se usedla na voziček, če sem hotela videti največji park tulipanov v Nizozemskem. Če bi prej izpregla, torej se sprijaznila s svojim stanjem, bi mi bilo lažje. Sedaj drugim, ki so v podobni situaciji, polagam na dušo, naj spregledajo prej kot jaz. Eni se sprijaznijo hitreje, drugi kasneje. Toda moraš se sprijazniti, da se znaš prilagoditi novemu načinu življenja,« pravi energična 55-letna ekonomska tehnica.

 

Najprej se je osebne asistence otepala: »Težko je bilo priznati, da potrebujem pomoč. Prijatelj me je prepričeval in pojasnjeval, kaj osebna asistenca sploh je. Na začetku sem imela odpor, odločitev se mi je zdela problematična. Potem sem šla na razgovor na društvo YHD in mi je odleglo! Ko sem dobila prvo asistentko, sem bila izjemno zadovoljna. Še danes sva v stikih – pa ne samo z njo, tudi z vsemi ostalimi.«

Dolgoletna uporabnica osebne asistence nadaljuje: »Se pa vsakdo ne obnese kot asistent, ampak to je normalno. Konec koncev nikjer ne piše, da bom sama všeč vsem; asistent in uporabnik morata biti usklajena, vsaj karakterno se morata ujemati. Tudi če asistent vse obvlada, pa z uporabnikom ni vsaj malo značajsko kompatibilen, bosta težko sodelovala na dolgi rok.«

Če je bila Zumra nekoč skeptična glede osebne asistence, sedaj te dileme nima več. »Brez asistence, bi bila sedaj, ko se mi je stanje poslabšalo, prikrajšana za popolnoma vsa življenjska opravila. Od osebne nege, kuhanja, pospravljanja do opravkov zunaj. Razlika v kakovosti mojega življenja bi bila kot dan in noč – normalnega življenja ne bi imela več,« poudarja Zumra Jašarević.

 

Čeprav je upokojena, še vedno spremlja, kaj se dogaja na področju računovodstva; tako lahko prijateljem priskoči na pomoč s koristnim nasvetom. Je izredno družabna, rada obiskuje koncerte in se izobražuje. »Ker ne morem več toliko ven, sedaj za prijatelje organiziram srečanja pri sebi doma. Rada kuham, zato jim vselej pripravim pojedino. Pred koronavirusom smo se srečevali v restavracijah, sedaj pa se to odvija pri meni doma – cel protokol, od predjedi naprej. Seveda pri tem upoštevamo vse varnostne ukrepe,« je pojasnila velika gurmanka, ki si je ne dolgo tega nazaj omislila v Dravljah vrtiček, kjer s svojima asistentkama vestno vrtnari.

V življenju je Zumra Jašarević že veliko doživela, zato ji je jasno, da mora biti od časa do časa nekoliko potrpežljiva: »Včasih se mi stanje poslabša in takrat nekaj časa ne morem nič. Ampak potem pa vse nadoknadim za nazaj. Grem v Mostec, na Koseški bajer, izlet ali v živalski vrt. Odpravim se v staro Ljubljano, na koncert, potep ali v kino ... Kadar lahko, življenje zajemam z veliko žlico!«

Vir fotografij: Osebni arhiv Zumre Jašarević

Več novic

Nazaj

 

ENIL - evropska mreža za neodvisno življenje javno poziva srbsko oblast, da pred sodišče privedejo storilce policijske brutalnosti, ki so 8. julija 2020, v Novem Sadu brutalno napadli avtističnega moškega.

 

Na Dunaju je v sklopu organizacije Zero Project, bila organizirana konferenca, kjer so v  treh dneh organizirali več kot 30 dogodkov, na katerih so predstavili inovacije in specializirane forume, ki so razpravljali o različnih temah vključujočega (inkluzivnega) izobraževanja.

 

ENIL – Evropska mreža za neodvisno življenje je pripravila anketo o Neodvisnem življenju, katere namen je boljše razumevanje neodvisnega življenja v Evropi.

 

Tudi letos smo se udeležili mednarodnega festivala Igraj se z mano, ki ga organizirata Center Janeza Levca in Društvo za kulturo inkluzije. Festival je potekal od 27. 5. do 7. 6. 2020. Zaradi epidemije se je letos dogajanje iz Kongresnega trga preselilo na spletne platforme.

 

Ko me je v sredo, 20. maja, zjutraj poklicala Elena, sem ji na hitro rekel, da nimam časa in naj bo kratka. To je moj standardni odziv na telefonske klice, kadar rišem. „Počakaj, to ti MORAM povedati. Danes ponoči je umrl Emil.“ V tistem trenutku sem se sesedel in val bolečine je stekel skozi moje telo. Otrokom sem rekel, naj mi prinesejo zavitek papirnatih brisač.

 

Mnogo prehitro nas je zapustil predragi prijatelj, sodelavec, borec za neodvisno življenje, soustanovitelj in ključni člen društva YHD, filozof in sociolog kulture ter vedno družbeno angažiran Emil Bohinc.

Poročilo odkriva, kako evropske države niso uspele omejiti in znižati revščino s katero se soočajo hendikepirani, še posebej sedaj, ko smo na pragu nove finančne krize.

 

Zaključil se je 7. evropski dan neodvisnega življenja, ki ga organizira Evropska mreža za neodvisno življenje Poglejte si slovenske fotografije, ki smo jih zbrali v ta namen.

 

5. maja 2020 bomo hendikepirani in naši podporniki obeležili 7. evropski dan neodvisnega življenja. Organizacija ENIL  je za letošnjo temo izbrala »svobodo« (angl. liberty).

Vabimo vas k sodelovanju.

 

 

Trenutne razmere zaradi epidemije in uvedba varnostnih ukrepov za preprečevanja širjenja virusa so močno posegli v naša življenja, zato vsem uporabnikom ponujamo vrstniško podporo preko telefona.

 

Taksativno bomo našteli bistvene spremembe, ki so potrebne, da se dopolni izvajanje ZOA in s tem zmanjša tveganje za zlorabe zakona v škodo upravičencev oz. uporabnikov ter nenamensko porabo sredstev za to pravico.

 

Moč, ker imam izkušnjo, ki sem jo izkusila in okusila, ki me je izkušala in preizkušala, izkušnja, ki me je, milo rečeno, močno in globoko prizadela, me ranila, oziroma, kjer sem bila (in s tem, da sem bila) ranjena – skoraj paradoksno se sliši – v določenem pogledu utrdila, učvrstila.

Elena Pečarič

Sofinancerji